Гојковић: Домови здравља у Војводини ће боље функционисати

Домови здравља су крајем прошле године прешли у домен Покрајине, а покрајински секретар за здравство професор др Зоран Гојковић каже како ће сада ове установе боље функционисати, али и да ће моћи боље да контролишу њихов рад, као и квалитет услуге.
zoran gojkovic
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Осим тога, он истиче и да се прави План мреже здравствених установа, након чега ће се знати да ли ће у неким случајевима доћи до спајања појединих домова здравља између себе, односно неких домова здравља и општих болница.

На седници Покрајинске владе 18. децембра прошле године Покрајина је ушла у поступак преузимања 44 дома здравља и три новосадска завода, за хитну медицинску помоћ, за здравствену заштиту студената и здравствену заштиту радника. Покрајински секретар за здравство професор др Зоран Гојковић каже за “Дневник” како је потребно да се у наредном периоду заврше технички процеси везани за упис здравствених установа у Привредни регистар, да се ускладе статути и правни акти са Статутом АПВ, као спровођење одредби новог Закона о здравственој заштити, који је донет протекле године. Према Гојковићевим речима, тек након тога следи расписивање конкурса и именовање директора ових установа, као и управних и надзорних одбора.

- Тиме се Покрајина на својој територији, а Министарство здравља на територији централне Србије, обавезују да ће, надамо се, даље функционисање ових установа бити боље, сврсисходније и финансијски исплативије. На жалост, пракса је показала да су измене Закона о здравственој заштити од пре 14 година, када су установе примарне здравствене заштите подвргнуте локалним самоуправама, у много чему уназадиле здравствени систем и нису допринеле адекватној здравственој заштити грађана Србије – наводи др Гојковић.

Како оцењује, домови здравља су лоше контролисани од стране оснивача у том периоду, нагомилали су се велики дугови, поготово у апотекарским установама.

- Кадровски и стручно, један део ових установа је значајно назадовао, а сарадња између ових установа и општих болница, као и клиничких центара била је на лошем нивоу. Целовит и јединствен систем пружиће, сматрамо, значајно боље и квалитетније лечење, а превасходно ставити примарну здравствену заштиту у саму сврху због којег постоји, а то је превенција. На томе ће највише да се инсистира и то ће бити најважнији задатак који је пред нама – истакао је др Гојковић.

Према његовим речима, осим тога, нови закон омогућава да сви нивои власти, локални, покрајински и републички, учествују у финансирању, чиме ће се са једног места омогућити боља координација по приоритетима и потребама.

- Пацијенти ће видети бољу контролу рада установа, јер и Покрајински секретаријат и Министарство здравља имају знатно боље капацитете за контролу рада, планирање и потребе здравствених установа, него што је до сада то био случај. То се првенствено односи на мање локалне самоуправе и мање градове у Војводини, који нису имали стручна тела, која би спроводила овакве конкретне задатаке – напомиње др Гојковић.

Рад лекара у домовима здравља ће се сада много озбиљније контролисати, јер ће и ове установе да уђу у програм дијагностички сродних група.

- Сада ће се адекватније контролисати учинак свих запослених, као и ниво услуге који се пружа у установама. За четири, до шест месеци требало би да се цео систем постави активно у функцију, те ће одмах осетити помак у раду домова здравља – истиче покрајински секретар.

Како наглашава, очекује нас и оптимизација Плана мреже здравствених установа у овој години, која је тренутно у току, а план је да буде завршена половином године. Тада ћемо имати функционално повезивање здравствених установа, како на примарном нивоу, тако и у односу примарног и секундарног нивоа здравствене заштите.

- Оптимизацију мреже ради специјална Радна група Министарства здравља, у координацији са Покрајинским секретаријатом за здравство на територији Војводине. Дакле, након детаљног увида у финансијско пословање, стручни рад, кадровске потенцијале, као и демографску слику, Радна група ће предложити евентуална међусобна повезивања домова здравља, како између себе, тако и са општим болницама – истакао је др Гојковић.

        Љубица Петровић

DoktorM
13.01.2020 • 11:42
Bolnice u Zrenjaninu i Kikindi koje su godinama pod ingerencijom Pokrajine su u blokadi. Ako tako zamišljate da unapredite uspešne Domove zdravlja... Bolje nemojte, molim Vas!
EUR/RSD 117.5821
Најновије вести