Ђуровић: Србија мора да има своју стратегију за миграције

БЕОГРАД: Одлука појединих европских земља да напусте Глобални споразум о миграцијама УН не угрожава позицију Србије по питању прилива миграната, изјавио је директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић. 
rados djurovic
Фото: Tanjug (video, arhiva)

Он је оценио да актуелност те теме у УН шаље поруку Србији да питању миграција мора да посвети посебну пажњу и формира сопствену политику.

Србија мора да има своју стратегију. Одступање појединих земаља  од споразума представља корак назад јер показује неприхватање глобалног карактера миграција и неминовног глобалног решења јер се тај растући проблем не може решавати индивидулано, рекао је Ђуровић. 

Додао је да је идеја била да документ постане темељ за доношење међународних споразума за решавање различитих питања и тема из области миграција, а по угледу на онај о људским правима. 

Према његовим речима, иступање САД, Мађарске, Пољске, Аустрије и јуче Бугарске из те глобалне инцијативе представаља и одраз изолационистичке политике у погледу миграција.  

Иступања постају врста тренда који чини се има за циљ придобијање популистичких поена, упозорио је Ђуровић.

Наводећи да одлука европских земаља да напусте споразум не може директно да угрози Србију, Ђуровић је подсетио да је споразум политички документ који не садржи механизме примене на терену, али Србији шаље поруку да мора да постави и формира своју политику у области миграција, да има сопствени поглед на решавање проблема.

Србија на том плану мора да види и ко су главни актери и фактори по питању миграција на Балкану и овом делу света и у том смислу са ЕУ мора да развија даље односе како би могла да учествује у решавању проблема миграција, рекао је он. 

Према његовим речима, тај необавезујући споразум, проистекао из чињенице да су миграције глобални а не појединачни пробем, предвиђа принципе на којима државе треба да се руководе у области миграција.

Извлачење из споразума значи да те државе одступају од глобалног решавања проблема и поручују да миграције виде као проблем који је у надлежности искључиво сваке државе, те да га је могуће решити на индивидуланом нивоу, што не стоји и што није у складу с реалношћу, напомиње Ђуровић и подсећа да су из споразума прве иступиле САД, а да Хрватска и Словенија размишљају о томе.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер позвао је јуче, након иступања Бугарске, на јединство Европе по питању миграција и других проблема уз оцену да уколико једна, две или три државе напусте пакт о миграцијама УН, ЕУ не може да чува сопствене интересе.

EUR/RSD 117.9511
Најновије вести