Држава улаже у лечење дијабетеса - од маја стижу нови лекови

БЕОГРАД: Око 800.000 грађана Србије оболело је од дијабетеса, а ова болест је пети водећи узрок умирања у земљи, због чега је од 53 милиона евра, које је држава определила за улагање у иновативне терапије, готово половина намењена за лечење дијабетичара, рекла је данас директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.
Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje,  Sanja Radojević Škodrić Foto: RTS/printskrin
Фото: Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање, Сања Радојевић Шкодрић Фото: РТС/принтскрин

Она је то поручила на панел дискусији "Савремени лекови-Ново поглавље у лечењу дијабетеса у Србији", која је одржана у Београду са циљем ширења свести о превенцији и значају спречавања компликација код дијабетеса, као и промоцији иновативних лекова, који ће од маја бити доступни грађанима широм земље.

Шкодрић је рекла да је Републички фонд за здравствено осигурање усвојио, крајем фебруара, нову листу лекова, на којој се налази 26 медикамената, а готово половина уложених средстава за нове терапије, издвојена је за лечење управо ове болести.

Најавила је да је листа иновативних лекова усвојена прошле недеље и од стране Владе Србије, а да грађани већ око половине маја могу да очекују нове лекове.

"Када су у питању лекови за дијабетес и срчану инсуфицијенцију, они ће бити доступни у апотекама - грађани ће моћи да их подигну на рецепт, док ће остали лекови бити доступни у здравственим установама", истакла је Шкодрић.

Она је навела да је увођење иновативних лекова на Листу лекова Србије део петогодишњег плана 2020/24 које спроводи Фонд у сарадњи са Министарством финансија, како би све иновативне терапије биле доступне грађанима Србије.

Нагласила је да је, ове године, из будзета издвојена до сада рекордни износ од 53 милиона евра за иновативне лекове, те оценила да Влада Србије тиме јасно показује спремност да ради на унапређену здравственог система у земљи.

Навела је да се поред лекова за дијабетес на листи иновативноих лекова налазе и лекови за бројне хроничне немалигне, али и онколошке болести.

"Када су у питању немалигне болести ту су лекови за хепатитис ц, мултиплесклерозу и срчану имунодефицијенцију. Такође, пацијенти оболели од карцинома дебелог црева, дојке, јајника, бубрега и штитасте жлезде добиће најсавременије лекове", рекла је Шкодрић.

Поручила је да надлежне институције у земљи раде све како би наша земља ишла у корак са најновијим генетским истраживањима и обезбедила грађанима најсавременије методе лечења и медикаменте.

На конференцији о превенцији и унапређену лечења дијабетеса говорио је и ендокринолог Небојша Лалић, који је казао да ће иновативни лекови умногоме допринети спречавању компликација код дијабетичара оболелих од дијабетеса типа два.

"Тип два дијабетеса је велики фактор ризика за настанак бројних компликација, практично он напада све виталне органе у организму - кардиоваскуларни систем, срце и крвне судове, бубреге, али и јетру и крвне судове на ногама, изазивајући дијабететско стопало са гангреном", објаснио је Лалић.

Према његовим речима савремени лекови који ће бити доступни у Србији, не само да снижавају ниво шећера у крви, него и спречавају и успоравају развој компликација нарочито на кардиоваскуларном систему.

Лалић је рекао да иновативне терапије неће бити замена за инсулинско лечење, већ ће га унапредити и употпунити.

Истакао је да сваки други пацијент у свету има шећерну болест, а да тога није ни свестан, док у Србији 36 одсто пацијената не зна да болује од дијабетеса.

Поручио је да је поред унапређења метода лечења дијабетеса, неопходна редовна контрола, здрава исхрана, као и едукација пацијената, како би научили да живе са овом болешћу, која, ако се запостави, постаје "тихи убица".

Председник дијабетолошког савеза Србије Александар Опачић изразио је задовољство што ће од маја грађанима Србије оболелим од дијабетеса бити доступни савремени лекови, који не спречавају дијабетес, али уз здраве навике успоравају процес болести, и побољшавају клиничку слику.

Он је истакао да напредовању болести унмогоме доприноси немар пацијената, као и лоше животне навике, те закључио да је едукација пацијената од пресудног значаја у процесу лечења дијабетеса.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести