Ђорђевић: Млади одлазе због бољих плата, циљ је да их задржимо

Влада Србије усвојила је Стратегију за заустављање економских миграција. Зоран Ђорђевић, министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања наводи за РТС да је циљ Стратегије да млади остану да живе у Србији, да се врате они који су отишли из земље, али и да се у Србију привуку странци који би овде живели и радили.
Zoran Djordjevic
Фото: Tanjug

Зоран Ђорђевић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да млади одлазе из Србије због боље плаћеног посла, бољих услова рада, сигурности посла и могућности да се неко усавршава и напредује у свом послу.

Додаје да је циљ Стратегије да та негативна економска миграција буде заустављена –  да млади остану да живе у Србији, да се врате они који су отишли из земље, али и да се у Србију привуку странци који би овде живели и радили.

Како наводи Стратегија о економским миграцијама за период 2021-2027. није намењена да у овом тренутку да некоме аргументе да остане у Србије већ, како каже, садржи све оно што држава треба да уради, начине на које треба да делује како би та негативна економска миграција била заустављена.

"Стратегија је документ који је предвидео један општи и шест посебних циљева који ми као држава треба да постигнемо. Општи циљ је стварање привредног и друштвеног амбијената који ће да успори екномске миграције, затим да омогући бољу сарадњу са дијаспором и привлачење странаца различитих профила који би желели да раде овде у Србији", објашњава Ђорђевић.

Додаје да изградња и јачање иннституционих капацитета, унапређење услова живота рада, промена и усклађивање система образовања, унапређење сарадње са дијаспором стварање услова за праћење економских миграција и стварање услова за ефикасније управљање унутрашњим миграцијама, представљају посебне циљеве.

Оцењује да то неће моћи ни лако ни брзо да се спроведе, али је навео да Србија мора да има храбрости и вере да то може да се уради.

(РТС)

 

Славиша
28.02.2020 • 10:17
Поштовани министре Ђорђевићу,одлазе млади образовани и школовани,који су заслужено дошли до својих диплома,и знају свој посао и своју струку,за разлику од оних који остају,част изузецима,јер су свесни,како су дошли до својих диплома и како су такође дошли до својих радних места!Ево и штампа пише ко се све и на који начин запошљава по јавним предузећима,и онда се чудимо што је јад и чемер по истим тим предузећима,па мора бити када их воде све саме незналице,и плус су по примали сијасет исто тако незналица,са сумњивим дипломама,али се може предпоставити и како су дошли до запослења?Данас сутра да се изврши приватизација,свих јавних предузећа у Србији,сигуран сам у једно,да бих нови менаџмент тих предузећа,одмах у стару ускратио гостопримство свим запосленим са приватних школа и факултета,јер им је јасно у стару,ем како су стекли те дипломе ем како су дошли до радних места у свим тим јавним предузећима.
EUR/RSD 117.5900
Најновије вести