Ђорђевић: Уводимо електронско праћење кретања миграната

БЕОГРАД:  Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и шеф Представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер и његов тим разговарали су данас о унапређењу досадашње сарадње у области мигрантске/избегличке кризе.
djordjevic
Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

"Захвални смо на сарадњи и пруженој свеукупној подршци УНХЦР-а, по питању мешовитих миграционих токова у Србији. Сарадња са Представништвом Високог комесаријата Уједињених Нација за избеглице за нас је од изузетног значаја", рекао је министар и додао да је највише резултата донела сарадња у области помоћи у систему социјалне заштите за побољшање квалитета бриге и заштите малолетника без пратње.

Ђорђевић је истакао да Влада води одговорну и хуману политику када је реч о управљању мигрантском кризом, уз пуно поштовање људских права али и интереса грађана Србије.

"Ситуација по питању миграната у Србији је стабилна. Како бисмо наставили да пратимо кретање малолетних миграната, предложили смо да развијемо базу података која би омогућила центрима за социјални рад адекватно вођење случајева и статистике у миграторним кретањима у области социјалне заштите", навео је министар.

Шодер је захвалио на одличној сарадњи Агенције УН за избеглице и Министарства за рад, наводећи посебно модел старатељства који је до сада финансирала Агенција УН за избеглице а Министарство усвојило.

"Неопходна је тесна сарадња свих актера у области дечије заштите и заштите особа са специфичним потребама. УНХЦР ће наставити да помаже Министарству да испуни свој мандат предвиђен Законом о азилу и привременој заштити", истакао је Шодер.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести