Ђорђевић: Упркос епидемији нема повећаног броја отказа

Тренутно коронавирусом заражена 72 радника и 147 корисника старачких домова, рекао Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.
djordjevich_izj1
Фото: Танјуг (Видео)

БЕОГРАД: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да, упркос епидемији коронавируса, у Србији нема повећаног броја отказа у односу на прошлу годину.

Говорећи о састанку представника државе, синдиката и радника у петак, на којем би требало да се разговара и о повећању минималне цене рада, Ђорђевић каже да тек треба да се договори дневни ред те истиче да је битно да се иде ка томе да Србија 2025. године има просечну плату 900 евра и просечну пензију 450.

"Како ће ова станица бити завршена и како ће преговори бити завршени, видећемо. Битно је да циљ буде испуњен", рекао је Ђорђевић за РТС.

Истиче да су синдикати и радници врло разумни и знају каква је ситуација у земљи.

Он је апеловао на раднике који нису добили исплаћене минималце за време епидемије да се јаве Инспекцији рада.

"Штитићемо њихова права, али нам треба доказ за то. Биће потпуно анонимни, договорићемо се са Инспекцијом рада како да изађемо на терен и у складу са законом заштитимо њихова права", поручује Ђорђевић.

Када су у питању радници који су остали без посла због епидемије коронавируса, министар Ђорђевић је рекао да у односу на прошлу годину нема скока у броју отказа.

"Последњи податак који имам из ПИО фонда јесте да смо, када поредимо овај месец и наплату пореза и доприноса, на нивоу прошле године - као да нема короне. Чак смо и премашили оно што је било предвиђено".

Он је рекао и да су тренутно коронавирусом заражена 72 радника и 147 корисника старачких домова.

"Онога тренутка када имамо индицију да је неко заражен, ми га стављамо на листу. Када су у питању радници, без обзира да ли су радили или били на одмору, а велика већина њих је била на боловању или годишњем одмору, где се на тесту по повратку испоставило да су позитивни", рекао је министар.

Каже да кориснике скидају са листе заражених тек када имају два негативна пи-си-ар теста.

Истиче и да се пријем нових корисника у домове већ врши уз обавезан карантин од 14 дана.

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести