Ђорђевић: У 2019. нови закони из области безбедности на раду

БЕОГРАД: Влада Србије је 2019. прогласила годином безбедности и здравља на раду, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже да се ове године очекују и нови закони из те области, као и правилник о професионалним болестима. 
djordjevic, tanjug
Фото: Zoran Đorđević, foto: Tanjug arhiva

Он је за ТВ Прва рекао да се у овој години очекује и нов закон закон о осигурању у случају повреде на раду, а већ у фебруару и правилник о професионалним болестима. 

"То је велики искорак напред када је у питању безбедност и здравље на раду", каже министар. 

Најавио је да ће се том темом медијски доста више бавити у овој години како би она била приближена и радницима и послодавцима, и како би се још више поспешила борба против сиве економије и рада на црно. 


Пензионери и запослени могу да очекују лепе вести

„Пензионери и запослени у јавном сектору могу ове године да очекују повећање пензија и плата будући да су резултати у буџету већ за први месец ове године бољи од предвиђених, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

"Оно што је добра вест јесте да јануар показује да идемо у позитивном правцу, да су резултати бољи од предвиђених и да можемо да очекујемо лепе вести и за наше пензионере и запослене и повећање плата и пензија у овој години", рекао је Ђорђевић за ТВ Прва.

Он је оценио да Влада може да се похвали резултатима у јануару, поготово с приходом који има Фонд ПИО, те да се очекује да они буду далеко бољи у фебруару, с обзиром да ће повећање плата у јавном сектору ступити на снагу с јануарском платом, те се фактички поједини ефекти очекују у фебруару. 

"То су све позитивне ствари, учешће пензија у БДП-у, учешће пензија у укупном буџету, све је то плус и даје нам наду да ове године можемо с неким лепим вестима да обрадујемо и наше пензионере", рекао је Ђорђевић. 

Упитан колико повећање могу да очекују пензионери и наводима да ће оно износити шест одсто, он је рекао да је тешко с таквим прогнозама изаћи у јануару јер би то, како је оценио, било неозбиљно и да тек после анализе прихода може да се расправља о расподели средстава.


Министар је навео да ће се идуће седмице расправљати о стратегији и акционом плану за ову годину, како би се заједнички са партнерима обележила ова година, а која, истиче, не сме да буде само промотивна, већ се мора већи акценат ставити на безбедност и здравље на раду. 

EUR/RSD 117.5255
Најновије вести