Ђорђевић: Радницима у центрима за социјални рад веће плате

БЕОГРАД: Запослени у центрима за социјални рад могу ускоро да очекују повећање плата, и то ће бити резултат реформе плата коју тренутно радимо са Министарством државне управе, изјавио је данас министар за рад и социјална питања Зоран Ђорђевић.
djordjevic, tanjug
Фото: Tanjug

Министар је на конференцији за новинаре, на којој је представио резултате прве фазе реорганизације и рефоме центара за социјални рад, истакао да Министарство на чијем је челу активно ради на побољшању материјалног положаја и вредновању рада запослених у социјланим центрима.

"Водимо рачуна о материјалном положају радника који раде у центрима за социјални рад, и у геронтолошким домовима, као и у домовима за смештај деце и одраслих. Водили смо рачуна да буду вредновани онолико колико заслужују и са овом реформом плата могу да очекују повећање својих примања", рекао је Ђорђевић новинарима.

У другој половини године крећемо са Изменом и допуном закона социјалне заштите, најавио је Ђорђевић, и истакао да ће једна од измена тог закона бити да ће убудуће у центрима за социјлани рад радити стручни људи који су учили за ту струку, али и који ће проћи "једну врсту кадрирања" како би се проценило за коју су позицију.

"У плану је и ново запошљавање у центрима. Причао сам са министром финансија Синишом Малим о томе, али нисам хтео да дођем пред Министарством финансија и председницом владе и кажем, паушално, мени треба 500 људи. Хоћу да изађем са правом анализом, колико тачно радника недостаје", подвукао је Ђорђевић.

Према његовим речима, није само довољно запослити људе, већ је битно да они који се запосле у центрима тај посао обављају стручно и на најбољи могући начин.

Министар је најавио да ће се радити и на реконструкцији инфраструктуре центара за социјални рад, с обзиром да, каже, услови рада у којима запослени раде нису адекватни и да са насилницима некада разговарају у просторијама величине "два са два".

"Верујем да ће након реорганизације, центри за социјални рад радити много ефикасније и пружати бољу услугу", уверен је министар и додао да држава више не сме да "запусти" центре, јер, како каже, проблеми људи који ту траже помоћ нису само њихови лични проблеми, већ проблеми државе.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести