Ђоковић: Светско образовање за наше и студенте из региона

НОВИ САД: Након двогодишње сарадње и преговора, а уз посредство Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, постигнут је договор између Универзитета Едуконс из Сремске Каменице и престижног ,,César Ritz Colleges Switzerland“ из Монтроа у Швајцарској, што је крунисано потписивањем Меморандума о сарадњи.
d
Фото: vojvodina.gov.rs

Домаћин свечаности и иницијатор споразума је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић.

Потписиници, ректор Универзитета Едуконс, проф. Александар Андрејевић, и председник групације факултета ,,César Ritz Colleges Switzerland“, Флоран Ронде, истакли су да се успостављањем сарадње, те спровођењем међународно признатих програма који би били установљени на оба универзитета, отварају могућности за упис на студијске програме у Монтроу, како би се разменило знање из области туризма и угоститељства, гастрономије, културолошког и етничког диверзитета, индустрије, јавног наступа, језика и других сродних области.

Ђоковић је рекао да ће уз посредовање Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, који је од самог почетка учествовао у овом процесу, бити установљен двоструки, односно дуални програм курсева и диплома, те да ће од данас студенти из наше земље и региона моћи да стекну светско образовање у области туризма и угоститељства.

Фото: vojvodina.gov.rs

Ово је велики успех за нашу академску заједницу, али и за туристичку привреду која ће моћи да има кадрове едуковане и сертификоване на светском нивоу. Образовни систем је конципиран по принципу дуалног образовања. У току самих основних академских или, пак, постдипломских студија, престижни хотелски ланци селектују кадрове које припремају за сопствене радне процесе, што је изузетно важно у погледу унапређења практичне наставе за стручан кадар у туризму. Универзитет Едуконс на тај начин постаје центар где ће практично моћи да се уче и примењују стечена знања и искуства, рекао је Ђоковић.

Он додаје да је овакав подухват од регионалног значаја, са основним циљем да се млади образовани људи не сели ван земље са стеченим знањима, већ да се врате у своју земљу и постану део привреде, а што је и предвиђено одређеним подстицајним програмима у оквиру Програма развоја туризма Војводине, коју је Секретаријат израдио.

Студентима из Републике Србије, који студирају на Универзитету Едуконс, би се на овај начин пружила могућност да стекну и међународно признату диплому ,,Swiss Education Group“, те да кроз њихову мрежу од преко 300 угоститељских објеката, аплицирају код водећих европских и светских угоститењских ланаца где би стекли драгоцена искуства неопходна у даљем школовању, професионалном усавршавању и раду.

Након свечаног потписивања Меморандума, учесници су посетили Универзитет Едуконс, где је заинтересованим студентима овог Универзитета, превасходно оних студената који похађају програм Катедре за туризам и угоститељство при Факултету за пословну економију, престављен концепт Меморандума и могућности које ће им бити доступне приликом студија и размене студената.

Потписивању је присуствовала и заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести