Ђерлек: И приватници ће издавати електронске рецепте за лекове

Министарство здравља и ЈП "Пошта Србије" започели су сарадњу на пројекту интеграције приватног здравственог сектора у систем еРецепт, чиме ће се приватним здравственим установама омогућити да издају рецепте електронским путем.
e
Фото: Pixabay.com

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је данас да је реч о веома значајном пројекту, који има за циљ да повећа квалитет пружања здравствених услуга и подсетио да се у државним установама већ издају електронски рецепти.

Истакао је да је важно да се приватни и државни здравствени систем обједине у један централни информациони систем, како би се успоставила контрола над количином лекова који се прописују.

"Приметили смо да се огроман број лекова прописује у приватном здравственом сектору, па ћемо интеграцијом ова два система имати потпуну контролу и увид у прописивање и количину лекова и на тај начин ћемо доносити закључке од којих ће корист имати пацијенти", казао је Ђерлек на конференцији за новинаре у Палати Србија.

Подсетио је да је влада усвојила акциони план и програм дигитализације 2022-2026 и да је ресорно министарство реализовало многе елементе из тог плана, попут електронских заказивања и електронских упута.

Ђерлек је најавио и да ће у наредном периоду почети реализација пројекта еБоловање, што ће, како је рекао, олакшати грађанима и пацијентима.

"Захвалан сам ЈП ''Пошта Србије, јер ћемо заједно почети ову интеграцију приватног здравственог сектора. Искористићемо њихове софтверске потенцијале", навео је Ђерлек.

В.д директора "Пошта Србија" Зоран Ђорђевић рекао је да то јавно предузеће има највећи потенцијал када је у питању ИТ, те да је и очекивано да учествује у пројектима дигитализације наше земље.

"Желели смо и да еРецепт имплементирамо и код приватника и да помогнемо нашим грађанима, али и ресорном министарству, како би водили евиденцију и омогућили да лекови, који су у таквим ситуацијама преко потребни, буду доступни грађанима" , рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је навео и да је разговорано о могућности да пошта доставља лекове пацијентима на кућну адресу.

"Жеља нам је да ово заживи од данашњег дана, али пуну примену можемо очекивати од 1. јануара, јер треба обавестити приватне установе да могу да користе тај систем и да је нужно да му се прилагоде", казао је Ђорђевић.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести