Део Опште болнице у Н.Пазару претворен у привремену ковид болницу

НОВИ ПАЗАР: Део новопазарске Опште болнице претворен је у привремену болницу намењену искључиво за лечење пацијената оболелих од коронавируса и до краја дана она ће бити на услузи пацијентима, најавио је данас државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.
novi pazar
Фото: Tanjug (video)

У изјави за Танјуг појаснио је да та привремена болница, осим 60 места, има интензивну негу са пет респиратора у случају да буде потребе да се пацијенти који су тренутно на кисеоничној потпори интубирају и полуинтензивну негу са осам кревета.

Навео је да је то урађено по налогу ресорног министра и да је реч о првој фази за пријем ковид пацијената.

"Не желимо ништа да препустимо случају и до краја дана ће та прва фаза или привремена болница у оквиру Опште болнице Нови Пазар, која ће бити искључиво за лечење ковид пацијената, бити на услузи пацијентима", рекао је Ђерлек.

Додао је да су планиране и друга, трећа и четврта фаза и да су укупни капацитети новопазарске болнице за ковид пацијенте 346 лежајева, али да се нада да ће сталним апелима грађанима Новог Пазара, Сјенице и Тутина успети да "продру" до њихове свести да се придржавају епидемиолошких мера и да ти капацитети буду што мање попуњени.

Ðерлек је истакао да је у припреми и привремена болница у новопазарској бањи, која ће имати 150 места за лечење ковид позитивних пацијената.

"Желимо да сачувамо капацитете Опште болнице за пацијенте који нису позитивни на корона вирус. Пошто смо у таласу у јуну и јулу целу болницу претворили у ковид болницу сада желимо да, док год можемо, сачувамо део ресурса болнице за пацијенте који нису заражени короном", рекао је Ђерлек.

Прецизирао је да је на Инфективном одељењу Опште болнице у Новом Пазару тренутно хоспитализовано девет пацијената позитивних на корона вирус, од којих је шесторо из тог града и троје из Тутина.

Додао је да су два пацијента са тежом клиничком сликом и на "хигх-флоw" кисеоничној потпори.

Истакао је да је епидемиолошка ситуација нестабилна и да се повећа број првих прегледа, пре свега у Новом Пазару, али и у домовима здравља у Тутину и Сјеници што, додао је, упозорава да корона и у том делу Србије "полако стеже".

EUR/RSD 117.5748
Најновије вести