Дечија болница у Новом Саду добила прву магнетну резонанцу

НОВИ САД: Институт за здравствену заштиту деце и омладине у Новом Саду добио је магнетну резонанцу, вредну 92 милиона динара, за шта је највише заслужна Покрајинска влада, али и компаније НИС и „МК група”, у склопу Фондације „Магнет за љубав”, која је основана пре две године, а чији су директори присуствовали званичном почетку рада апарата, као и сви лекари с Института.
v
Фото: vojvodina.gov.rs

Председник Покрајинске владе Игор Мировић казао је да је до сада водио више од 400 инвестиција и акција у свим крајевима земље, од Врања до Суботице, али је магнет за децу најдража.

Покрајинска влада издвојила је највише новца за овај објекат и набавку самог апарата, али не мање труда и енергије, као и знања, уложиле су и компаније које су с нама учествовале у том великом послу, истакао је Мировић.

Како је додао, наша деца ће сада имати комфор у дијагностици и неће више морати да чекају на свој ред на другим магнетима у оквиру Клиничког центра или Института у Сремској Каменици, Универзитетске дечје клинике у Тиршовој улици у Београду, где су такође деца из Војводине често одлазила с компликованим условима транспорта.

По његовим речима, то значи да ће тек рођено дете моћи да буде примљено у Дијагностички центар на магнетну резонанцу и добије прецизну и јасну дијагностику.

То значи и, тврди Мировић, да ћемо кроз специјализације моћи да развијамо дечију радиологију јер ће апарат омогућити да се више људи пријављује у ту специјалистичку грану и развија оно што је најзначајније приликом постављања дијагностике и првих резултата које и запослени и лекари који воде пацијенте, али и родитељи очекују.

Задаци за будућност су реконструкција фасаде, на којој мора брзо да се ради, да се набаве нови уређаји, апарати, дијагностику за Дечју болницу, као и све друге установе у систему здравствене заштите, казао је Мировић, истичући да много раде у тој области, можда и највише, и да су резултати видљиви и за две-три године моћи ће да се каже да је здравствени систем у значајној мери побољшан.

Он најављује да ћемо моћи да видимо реконструисане клинике, регионалне болнице с најсавременијом опремом која полако стиже у Војводину, попут магнетне резонанце за Дечју болницу.

Нови магнет, најмодернији и најквалитетнији у нашој земљи, смештен је у нови објекат.

Фото: vojvodina.gov.rs

Костић: Ова акција ми је најдража

Иницијатива за набавку магнетне резонанце почела је од Фондације „Магнет за љубав”, у чијој акцији је обезбеђен новац за куповину инкубатора, пацијент-монитора, инфузионе пумпе, ињектора за контраст и апарата за анестезију.

Један од оснивача те Фондације је и „МК група”, компанија економски успешна и друштвено одговорна.

Оснивач и председник „МК групе” Миодраг Костић каже да није заборавио да је велики део живота живео у Новом Саду и пре 20 година учествовао у сличној акцији.

После толико година вратили смо се у овој дивној акцији коју смо назвали „Магнет за љубав”, поред 460 сличних акција које је водила „МК група”, и од око три милиона евра које смо донирали за добротворне и спонзорске акције, могу да кажем да ми је ова најдража, и то из два разлога: први, јер је за децу, а други, јер је у граду који највише волим, истакао је Костић, и подсетио на то да је донирао и породичну кућу за сличну намену и да ће и у будућности наставити истим путем да иза његове компаније не остану само пословни резултати већ и таква дела.


Годишње се у Дечјој болници лечи око 13.000 пацијената и обави се око 130.000 прегледа, што значи да годишње у ту установу из целе Војводине гравитира читав један мали град. Набавком магнетне резонанце заокружена је радиолошка дијагностика. Магнет је намењен како новорођенчади, тако и деци до 18 година, и њиме ће моћи да се дијагностикује сва патологија везана за централни нервни систем, кичмену мождину, абдомен, локомоторни систем, али ће бити избегнуто досадашње зрачење на ЦТ-у. Набавком инкубатора, који је тренутно једини у земљи те врсте, омогућено је најмлађим пацијентима да потпуно безбедно обаве дијагностику на магнетној резонанци.

Директорка Института за здравствену заштиту деце и омладине др Јадранка Јовановић Привродски каже да је то велики дан за Инстутут и значајан дан за сву децу Војводине која су добила своју магнетну резонанцу после дуго година.

Покрајинска влада је допринела унапређењу здравствене заштите деце и омладине јер је у последње две године уложена значајна свота у ревитализацију и инфраструктуру, казала је директорка.

Девет одељења, како је додала, је комплетно обновљено свим инфраструктурним елементима, на чему нам могу позавидети све велике установе у свету.

Она је напоменула да је најважнија мисија Владе била управо набавка магнетне резонанце за децу јер је до сада дијагностика магнетом обављана у другим установама.

Поносни смо на наше лекаре и сестре који су досада у врло отежаним условима, ангажујући свој лични напор, доприносили да се код наших малих пацијената спроводи дијагностичка процедура, напоменула је директорка.

Она је додала да је за смештај магнетне резонанце сазидан објекат који је, по речима стручњака, направљен по свим стандардима, али је и најлепши објекат те сврхе, не само у Србији већ и у региону.

Фото: vojvodina.gov.rs

Тјурдењев: У срцу НИС-ове породице су деца

Директор компаније НИС Кирил Тјурдењев каже да су деца најлепши и најважнији део света, а уз дивну реч дете, слажу се само друге лепе речи: срећно дете, вољено дете, безбрижно, и пре свега, здраво дете.

Кад нешто недостаје, морамо брзо и заједно да нешто учинимо, истакао је Тјурдењев.

Према његовим речима, НИС није само компанија или бренд већ једна велика породица, у којој су запослени и пословни партнери, њихови потрошачи.

У срцу целе те пороице су, наравно, деца. Није ни било недоумице о томе да ли ћемо се наћи у једној таквој акцији, већ је било важно како да најбоље и највише допринесемо, казао је Тјурдењев.

Он је истакао да ће магнет привући здравље сваком детету које се нађе у овој установи, зато се и акција зове „Магнет за љубав”, јер љубав и јесте највећа моћ.


Посебни су и по набавци додатне опреме, тврди директорка Дечје болнице, која је финансирана из Фондације „Магнет за љубав”.

Једини сада имамо инкубатор за магнет, односно превремено рођена деца од данас ће моћи да се снимају и имају дијагностичку процедуру, а у Србији то нема нико, чак ни поједини у региону, истиче др Јадранка Јовановић Привродски, и додаје да се око 300.000 деце из Војводине лече и прегледа у њиховој болници јер су једина терцијарна установа.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.5795
Најновије вести