Чомић позива све на дијалог о закону о истополним заједницам

БЕОГРАД: Поводом позива 212 интелектуалаца и јавних личности да се заустави доношење закона о истополним заједницама, Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић позвала је све на дијалог.
Gordana Čomić Foto: Tanjug/video
Фото: Гордана Чомић Фото: Танјуг/видео

"Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог са задовољство м је прочитало информације људи који су заинтересовани за културу људских права и наш јавни позив је да их зовемо на дијалог у формату који они желе, датум и време кад они желе", рекла је Чомић Танјугу.

Њихов став је, како је пренела, да род не постоји, да родна равноправност не постоји и да се истополне заједнице, те да се не морају уредити једним законом него кроз више закона.

"То су све занимљиви предлози, које су дали људи који имају иза себе и политичко и свако друго искуство и биће нам јако драго да нам одговоре у најкраћем могућем року кад можемо да организујемо и започнемо дијалог о култури људских права у Србији", додала је Чомић.

Према њеним речима, само тако можемо заједно доприносити култури људских права, политичкој култури и култури компромиса у Србији.

Двестотине и дванаест интелектуалаца, јавних личности... апеловало је на Владу Србије, надлежна министарства и друге институције у држави да зауставе доношење закона о истополним заједницама, а на најширу јавност и традиционалне цркве да реагују како би се, наводи се, одбранило право "на слободу и будућност народа".

Апел су, између осталих потписали чланови САНУ Матија Бећковић, Данило Баста, Предраг Пипер, Милосав Тешић,редитељ Емир Кустурица, др Никола Поповић, проф. др Слободан Реметић, проф. др Срето Танасић, музичар Бора Ђорђевић, књижевник Никола Маловић, професор Слободан Антонијевић, адвокат Горан Ђорђевић, професорка Бојана Милосављевић.

Међу потписницима су и др Миша Ђурковић, проф. др Милош Ковић, редитељ Драгослав Бокан, народни посланик Владан Глишић, драматург Божидар Зечевић, председник Двери Бошко Обрадовић, историчар Бранко Радун и други.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести