Чомић: Истополна заједница није брак и нема усвајања деце

БЕОГРАД: Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић изјавила је данас да је Нацртом закона о истополним заједницама људима који живе заједно понуђено да реше административне проблеме, и истакла да се истополна заједница не назива браком, јер то није брак и нема усвајања деце.
comic
Фото: mc.rs

Чомићева је у интервјуу за РТС оценила да је овај закон потребан због културе људских права, указујући на то да је групи ЛГБТ популације увек припадало око 10 одсто становништва који су током историје били прогањани.

Према њеним речима, Србија је 1994. године декриминализовала истополне заједнице и казела да ти људи имају људска права, 1998. године усвојено је да ЛГБТ није болест.

"Сада је Србија одлучила да поправи услове њиховог живота. Јер они већ живе заједно. И ради се на томе да се направе правила како могу да наслеђују један другог, како се растају", рекла је Гордана Чомић.

Она је апеловала на припаднике "Апела 212", који се противе усвајању закона, да пошаљу предлоге како би то могло да се уради.

"Друштвени дијалог о овој теми одвија се у Палати Србија. Дијалоге или ми организујемо или примамо захтеве одређених група. Договоримо се о агенди, сви говорници су пођеднако важни", каже Чомићева и додаје да је до сада било девет таквох скупова.

Министарка сматра да је добра вест да и представници цркава учествују у дијалогу, након што се Синод Српске православне цркве изјаснио да је предлог закона о истополним заједницама неприхватљив, али да је сагласан да "постоји потреба за остварењем одређених личних, имовинских и других права оних које третира наведени нацрт закона".

Додала је да нема закона који ће људе учинити срећнима, али не може закон да их чини несрећним и навела да у дијалогу учествује и Удружење матичара који су дали своје предлоге.

Чомићева је рекла да закон још увек није у фази када би требало да се укључе посланици и премијерка, јер они никада нису позивани да се укључе у дијалог о преднацрту закона.

Драган
27.03.2021 • 11:18
Знамо ми да то није брак, али се третира као да јесте. Затим усвајања деце нема "за сада" а биће га јер је агенда моћника глобалистичке идеологије да се ствари раде постепено, поготово у Србији где огромна већина народа не прихвата ту идеологију.. Нек се "закон" стави на референдум.
EUR/RSD 117.2710
Најновије вести