Централне јавне набавке изгубиле сврсисходност

Неопходно је да се успостави модел набавке лекова једнак за све учеснике на тржишту, уз очување принципа економичности, ефикасности и ефективности у циљу рационалног коришћења јавних средстава, један је од закључака с недавно одржаног округлог стола „Професионализам и либерализација у апотекарском сектору: европска искуства“.
farmacija, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Округли сто организовала је Фармацеутска комора Србије у сарадњи с Амбасадом Пољске у Београду и уз стручну подршку Савеза фармацеутских удружења Србије и Савеза приватних апотекара Србије, представника Министарства здравља и Министарства финансија, као и представника Републичког фонда здравственог осигурања.

Учесници округлог стола говорили су о различитим моделима набавки лекова, њиховим ефектима, резултатима и последицама. Анализирана је пракса земаља у Европској унији и то у Пољској, Хрватској и Бугарској, као и законска регулатива и њено тумачење.

- Подаци показују да је спровођење централних јавних набавки, према моделу који се примењује у Србији, изгубило сврсисходност. Присутан модел генерише неједнаке услове пословања, раст дуговања и урушавање државних апотека, отежано снабдевање руралних подручја лековима, концентрацију и утицај капитала, гашење апотека чији су власници фармацеути - закључено је на скупу.

Један од закључака овог округлог стола јесте да је неопходно је да се успостави модел набавке лекова који ће да буде једнак за све учеснике на тржишту, уз очување принципа економичности, ефикасности и ефективности, у циљу рационалног коришћења јавних средстава.

- Потребно је и хитно повећање марже и/или увођење услуге за издавање лекова на рецепт која је најмања у Европи, као и хитно доношење Плана мреже апотека и Закона о апотекарској делатности - закључили су учесници скупа.

Љ. П.

EUR/RSD 117.5953
Најновије вести