Центар ДБА: Веома опасна дрога “крокодил” на улицама Србије

БЕОГРАД: Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА упозорио је данас да се дрога позната као "крокодил" налази на улицама Србије и истакао да је већа едукација не само деце већ и родитеља и наставног особља најбољи вид превенције у борби против наркоманије.
droga narkotici pixabay
Фото: pixabay.com

У саопштењу, Центар ДБА подсећа да је недавно шеснаестогодишњакиња која се предозирала "крокодилом" спашена од смрти захваљујући брзој реакцији лекара из Сурдулице и Врања, док у Оџацима доктори нису могли ништа да учине да спасу девојчицу (17) која се предозирала том врстом опијата.

Упозоравају да је "крокодил“ или, медицински, десоморфин, веома опасна дрога, која је неколико пута јефтинији од кокаина, а долази из "домаће радиности“ мешањем кодеина, бензина, разређивача и хлороводоничне киселине.

"Уношењем у организам, долази до распадања ткива. Животни век оних који се навуку на овај супститут кокаина није дужи од две године. Уколико неко и успе да се скине са ''крокодила'', често остаје са последицама унакажености због дејства ове дроге", наводи Центар ДБА.

Истичу да млади све чешће имају контакт с дрогама иако је већи део њих упућен у њихову штетност, а на то се одлучују, како наводе, из два разлога - занима их дејство или их притиска друштво.

Центар ДБА наводи и да се неретко дешава да се "навуку“ на одређену дрогу, а да родитељи то не примете на време.

Сматрају да полиција свој посао последњих неколико година ради одлично, а да о томе говоре и резултати које постижу чиме показују да је држава одлучна да се обрачуна са нарко дилерима и картелима.

"Само у прошлој години заплењено је скоро 7,5 тона наркотика. Склањањем дрога са улице, задаје се јак удар нарко картелима јер им се на тај начин ускраћује и могућност даљег регрутовања нових дилера", наводи се у саопштењу.

Међутим, сматрају да оно што додатно недостаје у борби против наркоманије јесте превенција, додајући да се мало ради на превенцији иако је МУП пре неколико година увео и едукације по школама.

"Центар ДБА сматра да поред деце, треба да едукујемо и родитеље и наставно особље. Што више едукација, трибина, активније укључивање средњошколаца, родитеља и наставног особља, најбољи је вид борбе против наркоманије које ми као друштво можемо да изнесемо и помогнемо омладини, али и полицији у њиховом раду", закључак је Центра.

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести