Брига за ментално здравље посетилаца у фокусу овогодишњег Егзита

НОВИ САД: „Разумевање је чин љубави“, „Повезивање је разлог због којег смо овде“, „Чувајте једни друге“, „Будите љубазни“, „Саосећање ће спасити свет“, „Заједно. Увек!“, само су неке од бројних мотивационих порука на које су наилазили посетиоци Егзит фестивала широм Петроварадинске тврђаве.
e
Фото: exit.org

Тема менталног здравља годинама је присутна на фестивалу, а ове године Егзит је речима емотивне и психолошке подршке обојио зидине Тврђаве, док су поруке биле приказане и на екранима великих бина.

Егзит фестивал, као и комплетна организација, од самог оснивања су у мисији очувања основних људских вредности као што су мир, љубав и јединство, уз посебну пажњу усмерену на бригу за појединца. Имајући у виду изражен утицај који на човечанство и даље остављају пандемија, економска криза, као и рат у Украјини, током овогодишњег фестивала Егзит организација је настојала да више него икад буде ту за посетиоце и укаже посебну пажњу менталном здрављу.

Циљ је показати да смо ту једни уз друге, али и да смо ту једни за друге. Мотивационе поруке биле су један од начина како Егзит заговара став да је лепо и кул бити саосећајан и бринути се о другима, као и да је такво понашање пожељно. У периоду иза нас велики број људи сусрео се са анксиозношћу, страховима, депресивношћу, усамљеношћу и другим сродним тешкоћама. Управо зато Егзит фестивал је додатно ојачао своју везу са центром „Срце“, са којим има успешну вишегодишњу сарадњу, како би на Тврђаву донео више пунктова за менталну подршку, и то на Фудленду, ОПЕНС Стејт оф Егзит зони и у Егзит кампу.

Циљ порука постављених и емитованих кроз фестивал био је да особе које воде унутрашње битке буду охрабрене да се осећају прихваћено и да припадају, као и да потраже психолошку помоћ, уколико постоји потреба за тим.

Иако Егзит фестивал одјекује музиком, осмесима и позитивном енергијом, људски је да се некада у мислима и осећањима појединца дешава потпуно супротно. У таквим тренуцима, најважније је да особе које се сусрећу са унутрашњим немирима знају да нису саме и да проблем није већи од њих.

Мото овогодишњег издања фестивала био је „Заједно. Увек!“, чиме је поручено да је Егзит заједница повезана љубављу, разумевањем, музиком, толеранцијом и прихватањем различитости. Улога ових порука на фестивалу била је да се посетиоцима укаже на важност заједништва и менталног здравља, да је у реду тражити помоћ и да нису усамљени у проблемима. Емпатија и заједништво увек треба да иду једно уз друго, јер само тако имају моћ да кроз разговор, подршку, саосећање и размену мисли стварност учине бољим местом.

Пункт „Mental Health“ на фестивалу служио је како за отворен разговор о проблемима, тако и као инфо пулт за различите ситуације које се тичу менталног здравља. Било да се ради о осећају узнемирености због недостатка информација, непознавања простора фестивала или изгубљених ствари; стању усамљености услед тога што се екипа разишла; паничним нападима или анксиозности изазваних гужвом – „Mental Health“ зоне су места на којима нелагоде нестају, а проблеми постају решиви.

Вредно је помена и да је Егзит организација једина у музичкој индустрији која током целе године има отворене две позиције за стручњаке за ментално здравље. Током фестивалских дана додатно се придружују психолози и психотерапеути како би пружили подршку организацији и извођачима кад год за тим постоји потреба.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести