Бољи услови лечења за оболеле од шлога

Аспекти лечења исхемијског можданог удара, ређи узроци настанка ове болести, као и дијагностика и лечење хеморагијског можданог удара, теме су дводневног Другог симпозијума о можданом удару који је почео у Сремским Карловцима и на којем учествују бројни страчњаци из наше земље, као и гостујући предавач из Мађарске Иштван Сикора.
Dvodnevni simpozijum o moždanom udaru u Sremskim Karlovcima    Foto.Dnevnik.rs/ S. Šušnjević
Фото: Дводневни симпозијум о можданом удару у Сремским Карловцима    Фото.Дневник.рс/ С. Шушњевић

„Симпозијум одржавамо једном годишње како бисмо сагледали шта се ново у међувремеу догодило и на који начин то може да се примени, како би се побољшало здравље становника и омогућило да сви у Војводини који оболе имају исте услове лечења“, рекао је директор Клиничког центра Војводине неуролог професор др Петар Сланкаменац и додао како је организатор симпозијума Академија медицинских наука Српског лекарског друштва.

На лањском скупу договорено је да се ради на едукацији и лекара и становништва, што ће бити настављено и ове године. Специфична тромболитичка терапија још увек се не ради у свих девет општих болница у Војводини. Др Сланкаменац каже да се стога укључила Покрајинска влада која ће купити ЦТ апарате за војвођанске болнице.

Механичка тромбектомија, односно вађење тромба из крвног суда мозга, постала је ефикасан начин лечења шлога и у Клиничком центру је ушла у редовну процедуру. Од како је уведена, децембра 2016. године, до сада је урађено око 30 ових интервенција.

„Како бисмо подигли ниво примене специфичне терапије у лечењу можданом удара, актуелизовали смо систем примене телемедицине, што сада заживљава. Тромболитичка терапија, где се пацијенту венски даје лек који помаже у разградњи тромба, моћи ће да се изводи уз свим војвођанским болницама, под менторством васкуларног неуролога Клиничког центра Војводине. Истовремено се регрутују одговарајући пацијенти у тим болницама, који би се слали у КЦВ на тромбектомију“, објашњава директор највеће покрајинске болнице.

Фото: Директор Клиничког центра Војводине неуролог професор др Петар Сланкаменац  Фото.Дневник.рс/ С. Шушњевић

Први дан семинара, посвећен је  исхемијском можданом удару и предавачи су из Војводине, Београда, Ниша и других болница у Србији. Сланкаменац оцењује како је примарни циљ подизање нивоа знања о можданом удару на територији Војводне. У суботу ће бити речи о хеморагијском можданим удару и ултразвучној дијагностици можданог протока, чиме се обележава и јубилеј, 40 година Кабинета за ултраузвучну ђагностику Клинике за неурологију КЦВ. Тај кабинет је међу првима формиран у бившој Југославији и за четири деценије дао је девет доктора наука, који ће данас приказати резултате свог рада.


Мултидисциплинарна процедура

Др Сланкаменац напомиње да је лечење можданог удара мултидисциплинарно, јер укључује лекаре различитих спцијализације. Каже да је у Клиничком центру Војводне зато формиран тим за реперфузију у којем су неуролози и радиолози и они раде по свим најсавременијим протоколима.


Слакаменац истиче како се код нас примењују исте методе у лечењу можданог удара као и у Европи, али мањи број пацијената добија терапију, јер не дођу на време до лекара. Тромболитичку, односно терапију лековима, пацијент мора да добије у року од четири и по сата, док се механичко вађење тромба ради до шест сати од можданог удара, а у неким случајевима то може да се примени и осам сати од почетка шлога.

„Најбоље резултате у Европи има Финска где тромболитичку терапију добије 20 одсто пацијената, потом Баварска са 15 одсто. Код нас терапију добије око шест одсто пацијената на болничком узорку, а мање од три одсто посматрано на целокупној популацији. Један од разлога тако малог процента је што нису све болнице у Војводини оспособљене за ове процедуре. Стога се и организује симпозијум, као би како би у свих девет болница могла да се даје терапија, јер је поента да се повећава број оних који се лече на адекватан начин“, напоменуо је др Сланкаменац.
 

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести