Благојевић: У опште болнице биће уложено 200 милиона евра

БЕОГРАД: У наредне три до четири године у опште болнице у Србији биће уложено око 200 милиона евра, изјавио је директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.
Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević Foto: Tanjug
Фото: директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић Фото: Танјуг

У току је обнова општих болница у Лесковцу и Лозници, тендер за извођача радова у општим болницама у Горњем Милановцу и Смедереву, а ускоро би требало да почне јавна набавка за извођача радова у општим болницама у Арађеловцу и Смедеревској Паланци.

Благојевић је за Танјуг рекао да се ради комплетна реконструкција објеката од темеља до крова, да се води рачуна о енергетској ефикасности, безбедности објекта, противпожарној заштити, набавља нов намештај и опрема. 

"Сада системски приступамо послу. До сада су рађене само оне интервенције које су неопходне - мењан прозор који пукне, кров који прокишњава, инсталације које су дотрајале", појаснио је Благојевић. 

Новац за обнову општих болница обезбеђен је из кредита Развојне банке Савета Европе. Благојевић каже да само грађевински радови по објекту нису испод десет милиона евра без опремања, те се с тим новцем може комплетно обновити петнаестак од 50 општих болница.На томе се неће стати, тако да ће по завршетку пројекта бити покренут нови циклус.

Упоредо са обновом општих болница радиће се и на реконструкцији домова здравља, а Благојевић је указао да се иста пажња посвећује обнови клиничких центара и најмањих сеоских амбуланти.

Осим општих болница у току је реконструкција постојеће зграде и изградња нове куле у Клиничком центру Србије, у априлу ове године се очекује почетак радова на изградњи новог објекта Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње 2", а крајем године почеће и обнова Инфективне клинике КЦС.

Процењена вредност грађевинских радова за "Дедиње 2", без опреме, износи 18,9 милиона евра, а предвиђено је да објекат има 14.000 квадратних метара. Колико ће коштати опрема још се не зна, а Благојевић каже да ће бити по највишим светским стандардима и да неће бити јефтина.

Прве пацијенте, према речима Благојевића, "Дедиње 2" примиће на пролеће 2021. године и тек када се заврши нови објекат почеће реконструкција постојеће зграде.

Средства за изградњу нове зграде и реконструкцију постојеће обезбеђена су из кредита Развојне банке Савета Европе. 

Реконструкција објеката Инфективне клинике КЦС почеће на јесен. Благојевић објашњава да ће бити обновљено неколико објеката из комплекса зграда, затим цела клиника пресељена у њих, а онда ће бити срушена два објекта и изграђена једна нова зграда.

"Изградња новог објекта ће да траје, а за то време мислим да лекари и пацијенти треба да имају нормалне, пристојне услове за рад и за третман. Због тога делимо посао у две фазе", рекао је Благојевић.

Планирано је и да породилиште Народни фронт буде пресељено из центра града на Бежанијску косу. Урађен је предлог плана детаљне регулације који треба да буде усвојен током лета, а након тога следи пројектовање зграде.

"Током следеће године очекујем да почну и радови на изградњи нове зграде Народног фронта. Постојеће породилиште сели се на нову локацију", нагласио је Благојевић.

За изградњу нове дечје болнице "Тиршова 2" ради се студија изводљивости која треба да буде завршена до краја године, а затим ће бити расписан заједнички јавни позив за пројектовање и извођача радова.

Упитан да ли је задовољан како теку радови на реконструкцији Клиничког центра Србије, Благојевић каже да "све иде по планираној динамици".

Радови су, како је рекао, на самом почетку, ојачавају се темељи и стубови постојећег објекта. У првој фази, која ће трајати три и по године, биће урађена нова кула, а на постојећој обновљена фасада и део ентеријера.

У другој фази биће завршен ентеријер постојеће зграде. Радови на првој фази коштаће 69 милиона евра, док је процењена вредност за другу фазу 30 милиона евра. Рок за комплетан завршетак КЦС је пет и по година.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести