Батут: Неопходна превенција од вируса Западног Нила

БЕОГРАД: У Србији је до данас регистровано је 70 случајева инфекције вирусом Западног Нила, а пет пацијената је преминуло од болести коју преносе искључиво комарци, каже помоћница директора Института за јавно здравље ''Батут'' Дарија Кисић Тепавчевић уз напомену да је неопходно спровести како опште, тако и мере личне превенције.
komarac, pixabay
Фото: pixabay.com

Она је навела да се ради о болести коју искључиво преносе комарци и као главну меру заштите истакла уништавање комараца као примарних носилаца вируса.

''Покрајински Секретаријат за урбанизам и животну средину и Секретаријат за заштиту животне средине Града Београда спроводе мере сузбијања комараца. Апелујемо на све локалне самоуправе да у наредном периоду спроводе запрашивање комараца'', рекла је Кисић Тепавчевић за Танјуг.

Осим системских мера које се спроводе у целој земљи, Кисић Тепавчевић је истакла и важност личне превенције уз подсећање да се убода комараца може заштити употребом репелената и ношењем шире и светлије одеће дугих рукава и ногавица. 

Такође, од убода комараца штити и стављање мрежица на прозоре и врата, избегавање мочварних предела и шума, као и отворених простора у зору и сумрак када су комарци најактивнији.

Као мере превенције Кисић Тепавчевић је навела и уништавање комараца у затвореним просторима, боравак у климатизованим просторима и исушивање посуда са стајаћом водом која су, како истиче, легла за размножавање комараца.

Она је појаснила да је у овом периоду године интензивирана активност комараца који су преносиоци вируса грознице Западног Нила, као и да се током сезоне, од јуна до новембра, континуирано прати актуелна епидемиолошка ситуација о чцему се јавност редовно обавештава.
 

EUR/RSD 117.5054
Најновије вести