Амбасадор Француске уручио Доловац орден Легије части

БЕОГРАД:  Амбасадор Француске у Србији Жан Луј Фалкони уручио је републичкој јавној тужитељки Србије Загорки Доловац орден националног реда Легије части у рангу витеза, највишег француског националног одликовања, у знак захвалности за њен изузетан допринос развоју кривично-правне француско-српске сарадње.
Zagorka Dolovac  dobila orden Legije časti u rangu viteza Foto: FoNet
Фото: Загорка Доловац добила орден Легије части у рангу витеза Фото: ФоНет

Како је саопштено из француске амбасаде, њеној заменици Гордани Јанићијевић амбасадор је такође уручио орден Националног реда за заслуге у рангу витеза, за њену велику личну ангажованост, преданост и реактивност на брзом извршењу француских замолница за правну помоћ.

Фалкони је српским тужиоцима ордене уручио 30. септембра приликом церемоније организоване у резиденцији Француске, у присуству више високих државних службеника и чланова породица добитница одликовања.Он је том приликом поздравио квалитет правосудне сарадње француских и српских органа за чије су спровођење свакодневно заслужне жене и мушкарци предани добром одвијању истрага.

Такође је подсетио на суштинску улогу међународне правосудне сарадње у борби против организованог криминала, тероризма и сајберкриминала који заправо више не познају границе.

Подсећајући на приврженост Француске и Европске уније поштовању правне државе и независности правосуђа, амбасадор је подвукао ангажованост Француске на помоћи Србији на том путу, саопштено је из француске амбасаде.

Такође је подсетио на њену приврженост уставној реформи која је у току у Србији, изражавајући жељу да ће она ускоро угледати светлост дана и да ће бити преточена у дело.Загорка Доловац изразила је задовољство због одржавања ове церемоније којом је у првом реду одато признање квалитету француско-српских односа у области правосуђа.

Фото: Гордана Јанићијевић, Жан Луј Фалкони и Загорка Доловац Фото: ФоНет

Она је подсетила на значај утицаја француског права на корпус закона и правног система Србије, почев од 19. века, што се објашњава значајним бројем српских студената, стипендиста српске владе који су тада студирали право у Француској, а затим заузимали високе положаје у друштву.

Србија је прва земља која није чланица Европске уније с којом је Француска 2016. године потписала оквирни споразум у области заједничких истражних тимова.Томе је предходило потписивање, 2013. године, билатералног споразума о борби против организованог криминала.

У том смислу, тужилаштво Републике Србије је кључни саговорник који је омогућио правосудним органима да воде истраге и изван својих граница, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести