Акција Засади дрво почетком новембра широм Војводине

НОВИ САД: Сваке године ЈП „Војводинашуме“ спроводе обнову шума на површини од око 2.200 хектара.
zir
Фото: pixabay.com

Осим тога, подигну се и нове шуме и уради мелиорација деградираних шума и то на око 400 хектара. За овај посао је, поред семена и садног материјала, потребно обезбедити и квалитетну радну снагу. Пошто запослених радника нема довољно да би се сви радови обавили у оптималном року, неопходно је ангажовање услуга по уговору, а добродошао је и волонтерски рад заинтересованих институција и појединаца.

У Акцији „Засади дрво“, волонтери и запослени у ЈП „Војводинашуме“ ће 3. новембра заједно посадити око 11.000 садница храста лужњака и црног бора на подручју Суботичке пешчаре, Оџака и Апатина. 

Уколико због продужене вегетације са садница храста, до тада, не опадне лист, пошумљавање ће бити обављено сетвом семена, које се већ недељу дана сакупља у семенским објектима ЈП „Војводинашуме“.  Након две године, урод је добар, па ће бити сакупљене довољне количине жира за реализацију плана пошумљавања у сезони јесен 2019. – пролеће 2020, а напуниће и хладњачу у семенском центру „Моровић“,  где ће жир бити чуван за наредну сезону.

Током децембра, акција ће бити настављена у Бачкој Паланци, Плавни, Сремској Митровици и Зрењанину, где ће се одвијати садња садница тополе.

EUR/RSD 117.5020
Најновије вести