Адвокатице траже од медија да не крше права малолетника

БЕОГРАД: Више од 110 жена адвоката и адвокатских приправника Адвокатске коморе Србије поднело је данас Влади, Министарству културе и информисања и новинарским удружењима Петицију којом траже да се медији уздрже од праксе кршења права малолетника објављивањем осетљивих личних података и њихових фотографија.
advokatska komora srbije
Фото: АКС

Ово се посебно односи на податке из кривичних поступака у којима је изричито прописана тајност у циљу заштите малолетника, наводи се у петицији у коју је Тањуг имао увид, а која је покренута након непримерених текстова објављених о случају Нинослава Јовановића званог "малчански берберин" и девојчице Монике Каримановић коју је отео.

Адвокатице траже да се у свим случајевима који се тичу малолетних оштећених медији трајно обавежу да ће поштовати Европску конвенцију о људским правима, Закон о заштити података о личности, “Маријин закон”, Посебни протокол о поступаљу правосудних органа у заштити малолетних лица од злостављања и занемаривања, Закон о јавном информисању, као и Етички кодекс новинара.

Такође 119 адвокатица и приправница тражи да се медијима трајне забрани да објављују личне податке и фотографије малолетника оштећених кривичним делом као и да се моментално забране медији који прекрше ову забрану.

Адвокатице сугеришу и кажњавање свих одговорних за објављивање фотографија и личних података, укључујући име и презиме, адресу становања малолетних лица оштећених кривичним делом.

Апелују и на све јавне личности, политичаре, новинаре и државне службенике да се трајно уздрже од јавног коментарисања поступака у којима су оштећена малолетна лица.

У иницијативи се наводи да сензационалистички наслови о малолетницима уз њихове фотографије на насловној страни не служе информисању, већ представљају својеврстан вид беспризорне и непотребне бруталности према самом малолетном лицу, као и према јавности.

"Непорецива је улога медија на формирање јавног мнења, па је утолико пре и њихов задатак да се уздрже од сваког облика кршења људских права, а посебно права малолетних лица. Објављивање њихових фотографија и података испод саблажњујућих наслова је недопустиво, јер дугорочно посматрано, код малолетних лица може проузроковати тежу последицу трајне природе и нанети већи степен душевног бола од самог кривичног дела којим је оштећено", наводи се у петицији.

Адвокатице упозоравају да би таква пракса у јавности могла да доведе до тога да праг толеранције буде смањен до те мере да јавност постане сурово неосетљива на последице таквог чина.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести