Затворске казне двојици Албанаца због узимања органа

ПРИШТИНА: Косовски суд одредио је данас затворске казне двојици косовских Албанаца, у случају везаном за узимање људских органа.
pravda sud
Фото: pixabay.com

Приштински суд данас је осудио бившег уролога Љутфија Дервишија на седам и по година затвора и новчану казну од 8.000 евра, а уз то, забрањено му је да се бави лекарском професијом две године по истеку затворске казне, преноси АП.

Други окривљени, Сокољ Хајдини, осуђен је на годину дана затвора, наводи америчка агенција, уз напомену да Хајдинијева улога, за сада, није јасна.

Међународни тужиоци на Косову саопштили су да је клиника "Медикус", чији је Дервиши власник, извела најмање 23 трансплантације бубрега 2008. године, а да су купци органа, међу којима су многи из Израела, плаћали за органе од 80.000 до 100.000 евра, додаје АП.

Љутфи Дервиши, власник клинике "Медикус" проглашен је данас кривим зато што је без дозволе у тој медицинској уставнои илегално вршио трансплатацију органа.

Одлуку је донео Основни суд у Приштини, а по њеном изрицању пресуде његова супруга је из публике реаговала речима: "То је лаж, то је неправда, то је политика".

Након тога, она је изведена из сале под полицијском пратњом, пренео је Index online.

"Доказано је да је Љутфи Дервиши, као власник клинике ''Медикус'' и личним учешћем на неколико операција, знао да та клиника нема дозволу за вршење трансплантација, и знајући да су трансплантације забрањене, врбовао најмање седам особа, штитио их и оперисао их на клиници са циљем да искористи њихове бубреге и трансплантира их у тела примаоца", наведено је у образложењу пресуде.

 

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести