За месец дана почиње процес за убиство Јелене Марјановић

Случај убиства певачице Јелене Марјановић из Борче, после три и по године од кобног  2. априла 2016. кад је брутално убијена док је у том београдском насељу yогирала насипом на који је дошла са супругом Зораном, сада оптуженим за злочин, и њиховом ћеркицом Јаном, почиње да се расплиће пред београдским Вишим судом 11. септембра.
jelena marjanovic jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Прво појављивање окривљеног пред судећим већем, на припремном рочишту, предвиђено је за његово изјашњење о оптужници, као и да Тужилаштво и одбрана, свако за своје тврдње, предложе доказе.

Оптужени удовац, против кога је кривични поступак покренут после годину и више од страшног догађаја, тврди да нема никакве везе с убиством супруге и да је 2. априла 2016, након што је Јелена отишла да трчи и потом нестала, све време био на насипу с њиховом тада петогодишњом ћеркицом  Јаном, те да је касније, пошто се Јелена није враћала и није је нигде било, алармирао пријатеље, родбину и полицију.

Више тужилаштво, међутим, оптужницом, која је правоснажно потврђена после три допуне истраге, тешко терети Марјановића. По оптужбама, 2. априла 2016. године око 17 сати, Зоран и Јелена су са ћерком дошли на насип у Борчи, аутомобилом. Јелена је отишла да трчи, а Зоран је остао са ћеркицом.     Оптужба сумњичи Марјановића да је, по Јеленином одласку, оставио дете на насипу, и кренуо за супругом те, искористивши њено поверење, намамио је да се спусте с насипа до канала, где се одиграо хорор. По оптужним наводима доступним у јавности, Јелена је прво убодена оштрим предметом у главу и у десни лакат, након чега је почела да бежи, али ју је убица сустигао и задао јој више удараца у главу, наневши јој вишеструке преломе лобање, након чега ју је потопио у канал.

Фото: MUP

Зоран Марјановић је током истраге покренуте у септембру 2017. провео у притвору око девет месеци, након чега је пуштен да се брани са слободе, а медији су јавили да му је пре неколико месеци суд вратио пуно старатељство над дететом, које му је одузето после смрти супруге.

Медији су о том случају изнели мноштво спекулација у свим варијантама – од оних у којима се терети једини осумњичени Зоран Марјановић до оних којима се упућује на то да кривца треба тражити на другој страни, често веома бизарних, и у којима готово да једино нема ванземаљаца и других мистериозних бића, а тај темпо не јењава ни пред престојеће суђење, које се најављује као „суђење века”.   

Адвокат Небојша Милосављевић, који од почетка прати тај предмет јер је неко време био и укључен у њега као заступник певачициних блиских рођака по родитељској линији, каже за „Дневник” да је добро што ће медији пратити суђење и што ће бити отоврено за јавност, а мишљења је да суђење неће бити спектакуларано.

– Мислим да Тужилаштво није прикупило довољан број доказа који би теретили Зорана Марјановића – наводи Милосављевић, и додаје да верује да се одбрана добро припремила и да је ангажовала и стручне сараднике из различитих области, што ће, како сматра, „допринети томе да се случај распетља”.

По Милосављевићу, и после допуна истраге, остале су одређене нејасноће.  

– Интересантни су Н. Н. ДНК трагови који су пронађени на телу покојне певачице, који нису трагови Зорана Марјановића, а о њима ништа није речено – чији су то трагови, а то је веома битно. Друго, нађена је крв покојне с леве стране тог поточића-канала, и отисци стопала који не потичу од Зорана Марјановића јер он није прелазио с друге стране обале, нити било ко од чланова породице. Такође, мислим да ће бити веома интересантно и у вези с вештачењем базних станица у критичном периоду, да ли је стварно телефон Зорана Марјановића био искључен или није, као и то што је регистровано више мобилних телефона на месту где се убиство догодило па би требало да се утврди која су лица била тамо у то критично време. Најосновније питање, о којем ће вештаци да говоре, о повредама какве је задобила покојна, при којима је дошло до прскања крви, како то да на одећи Зорана Марјановића нема ниједног трага јер, ако је био учесник тога, где се задају такве повреде, он би морао имати те трагове. Све то указује на то да је случај деликатан, да је највероватније у томе учествовало више лица. Мислим да ће то све морати на главном претресу да се распетља, а осудити неког на велику казну без јаких доказа је немогуће и нелогично – наглашава  Милосављевић

Адвокат примећује и да се током истраге „слабо радило на решењу мотива убиства и зашто је почињено на такав начин, јер то, како наводи, „није класично убиство”.    

– У сваком случају, не знамо ни мотив зашто је она убијена, шта се  иза свега тога  крије, једноставно, велика мистерија. Надам се да ће, кад почне извођење доказа, многе ствари бити јасније – наводи он.  

По  оптужним наводима доступним у јавности, Јелена је прво убодена оштрим предметом у главу и у десни лакат, након чега је почела да бежи, али ју је убица сустигао и задао јој више удараца у главу, наневши јој вишеструке преломе лобање, након чега ју је потопио у канал

Милосављевић оцењује да је сензационалистичко извештавање медија у том случају достигло врхунац.

– У делу медија Зоран Марјановић је унапред неаргументовано проглашван кривим. У истражном поступку се, међутим, не утврђује кривица него само да ли постоји потребан степен сумње, такозвана оправдана сумња, да се дигне оптужница, а суд ће на главном претресу утврђивати да ли постоји кривица или не – указује адвокат Небојша Милосављевић.  

Зоран Марјановић је током истраге покренуте у септембру 2017. провео у притвору око девет месеци, након чега је пуштен да се брани са слободе, а медији су јавили да му је пре неколико месеци суд вратио пуно старатељство над дететом, које му је одузето после смрти супруге

Подсетимо, 3. априла 2016. године, после пријаве Зорана Марјановића да је његова супруга Јелена нестала претходног дана након што је отишла да трчи насипом, полиција је после вишесатне потраге пронашла беживотно тело Јелене Марјановић с бројним повредама по глави, у каналу код насипа у Борчи.

Ј. Јаковљевић

EUR/RSD 117.5606
Најновије вести