Управа царина у борби против шверцера наркотика користи и псе

Цариници су, у сарадњи с полицијом, недавно на улазној страни граничног прелаза Батровци, уз помоћ царинског службеног пса пронашли и запленили мању количину различитих врста дрога иреквизита који се користе при њиховој продаји.
1
Фото: Dnevnik.rs

Прекршај је откривен приликом прегледа „поршеа“ чешких регистарских ознака којим су путовала тројица македонских држављана албанског порекла. Путници су рекли да немају ништа да пријаве, али, посумњавши у њихове речи, царински службеници су одлучили да их детаљно прегледају, као и њихов пртљаг и аутомобил.

Приликом прегледа цариницима је посао олакшао службени пас, који је својом реакцијом недвосмислено указао на то да су у једном од кофера наркотици. Наиме, иако је реч о мањим количинама, царински пас, којем је то била прва „акција“ на терену, успео је да детектује дрогу у коферу путника који је седео на задњем седишту. Међу његовим личним стварима се, осим мањих количина кокаина, кристал-мета, ЛСД-а, неколико таблета „екстазија“ и марихуане, затекао и низ реквизита који се користе при њиховој продаји.

У пртљагу се тако нашла и вагица за прецизно мерење, мерице, као и тестери за проверу чистоће дроге, али и дозвољени износ новца у еврима и чешким крунама.

Царинска служба има два црна лабрадора који откривају дрогу на нашим границама од 2011. године, а крајем прошле године постала је богатија за два нова службена пса који су специјализовани за откривање шверцованих цигарета. Два белгијска овчара малиноа нашој царини је донирала компанија „Јапан тобако интернешенел”, због растућег тренда кријумчарења цигарета и повећаног броја заплена.

Српски цариници настоје да иду у корак с развијеним царинским администрацијама које имају много више паса од нас јер, захваљујући изузетним способностима тих племенитих животиња, цариницима широм света посао је олакшан.

Фото: Dnevnik.rs

Поређења ради, царинска служба Немачке има око 400 паса, међу којима доминирају немачки овчари, а то је бројка која не укључује псе који раде у другим службама, попут војске и полиције. Онда не чуди што су Немци лидери Европе у тој области. Немачки овчари су њихова аутохтона раса, а у Немачкој раде и специјализоване одгајивачнице из којих се пси касније регрутују у службу.

Цариници из Француске, на пример, имају око 300 обучених паса, а у нашем комшилуку царина Румуније важи за једну од јачих када су у питању службени пси. Они у свом саставу имају више од 50 паса.

Један од кључних приоритета царинске службе је што ефикаснија борба против сиве економије, а нарочито сузбијање кријумчарења акцизне робе. У прилог томе говоре и рекордне заплене цигарета, које су резултат појачаних мера које царина примењује у тој области.


Џекс – „специјалиста“ за опијате

Лабрадор Џекс је у Србију дошао из Француске, где је прошао обуку од девет месеци, након које се „јавио на дужност“ у српску Управу царина. Тада је био Жак и разумео је само француски. Пре неколико година нањушио је седам килограма „сканка” у погонском точку једног аутомобила. Већ на самом почетку контроле на граници, јасно је указао свом водичу на то да се нешто крије у задњем десном точку. Цариници су точак потом скинули, пресекли и у унутрашњости нашли 12 пакета „сканка” обмотаних безбојном фолијом.


У Управи царина истичу да је Србија због свог геостратешког положаја раскрсница кријумчарских путева између Истока и Запада, па је то додатни изазов за царинске службенике. Да би се успешно супротставили кријумчарима, цариници морају бити добро обучени и одлично опремљени.

Искусни цариници кажу да нема те опреме која би могла да замени њух пса. Одређене расе паса се због изузетне интелигенције користе за проналажење наркотика, експлозива, несталих особа... Конкретно, белгијски овчари малиноа важе за идеалне службене псе. Користе их полиције свих замаља ЕУ и тимови елитних америчких јединица „Фоке” (Сеал). Код нас раде у Војсци, полицији и Жандармерији.

Д. Николић

Bojke
22.06.2018 • 09:57
Da je nekako dovesti tog psa u Kać i rešiti pitanje droge i dilera..Nit manjeg sela nit više dilera....
EUR/RSD 117.5834
Најновије вести