Унапређење услова у казнено-поправним заводима

Министарка правде Нела Кубуровић посетила је Казнено-поправни завод у Нишу, где је реновирано више смештајних објеката и капацитети проширени 15 одсто, и похвалила резултате рада одговорне управе тог затвора.
Kuburovic Nela/Fonet
Фото: FoNet

 Она је истакла да је тај завод понос града Ниша, државе и Министарства правде, које много улаже у унапређење инфраструктуре поправних завода и правосудних органа.

Нела Кубуровић је навела да је КПЗ у Нишу пре неколико година био девастиран и у великим дуговањима – 150 милиона динара, а да је данас реч о установи која добро функционише и која је без било каквог дуга, пре свега захваљујући добром и домаћинском управљању.

"Смештајни капацитет у КПЗ-у у Нишу побољшан је 15 одсто и зато је Србија и напредовала у извештају Савета Европе када је у питању положај осуђеника",  нагласила је министарка Кубуровић, и подсетила на то да је Србија 2010. године била на последњем месту међу државама чланицама СЕ када је реч о положају осуђеника, а да је данас боља и од неких земаља ЕУ. 

По њеним речима, захваљујући одговорном раду, тај затвор је отплатио дугове, реновиран је и смештајни капацитет је побољшан 15 одсто.

"Данас смо много бољи и од земаља које су у ЕУ. Свему томе допринели су и запослени у овом КПЗ-у", рекла је министрка правде.

Она је подсетила на то да је тај КПЗ организовао и металну, текстилну и привредну произвоњу, чиме је успео да сам исплати велике дугове које је установа имала током 2012. године.

"Треба да имамо више таквих примера, да с одговорним управљањем можемо имати установу која функционише како треба", нагласила је Нела Кубуровић.

Она је напоменула да је новоизграђена зграда само једна од 17 затворских објеката који су изграђени или реконструисани од 2013. године до данас. 

На инсистирање новинара да каже који је затвор најбољи у Србији, Нела Кубуровић је, осим управе нишког затвора, похвалила и управе затвора у Сремској Митровици и Крушевцу.

Министарка је том приликом навела да је данас је у Србији око 10.700 осуђених лица која су смештена у затворима, али да смештајни капацитети нису довољни јер износе 9.600 места.

"То је разлог зашто посвећујемо толику пажњу унапређењу инфраструктурних услова да бисмо повећали капацитет и омогућили смештај свих осуђеника", закључила је Нела Кубуровић.

Управник КПЗ-а Ниш Александар Грбовић рекао је да је реконструцијама и улагањима значајно повећана безбедност самог затвора, у физичком, техничком и здравственом погледу.

"Досадашње пријемно одељење је било у центру затвора па је постојала могућност да осуђеник који дође донесе болест и зарази велики број осуђеника", напоменуо је Грбовић. Сада та могућност више не постоји и тек после тријаже у посебном смештају од месец дана, лица улазе „унутра”.

Он навео и да је затвор добио комплетну патролну стазу, као и да ће за који дан ће почети да ради нови мониторинг центар с најмодернијом опремом. Из тог центра ће, како је указао, моћи да се види сваки део затвора, осим просторија у којима због заштите приватности није дозвољен надзор. Грбовић је такође нагласио да ће и запослени имати много боље услове за рад него до сада. Он је истакао да је у ту зграду уложено око 176 милиона динара из републичког буyета, а да је Завод из сопствених извора реновирао и изградио друге објекте.

Најавио је и да ће у оквиру КПЗ-а у Нишу ускоро почети изградња затворске болнице, где ће се лечити осуђена лица из те установе и с југа Србије. 

EUR/RSD 117.9011
Најновије вести