Умро гасећи ватру на њиви код Вршца, Недимовић: Знамо ко пали њиве

НОВИ САД: Неконтролисано паљење усева на њивама, које из годину у годину не престаје, однело је и прву људску жртву. Страдао је 75.годишњи мушкарац П. Т. из села Парта, надомак Вршца, који је преминуо на њиви док је покушавао да угаси пожар, који је изазвала непозната особа на њиви поред његове.
Vatra je zahvatila trsku i brzo se proširila na veću površinu Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Годину дана раније, такође због паљења стркњике на њивама, у Угриновцима је изгорело осам паса, а пожари на њивама изазивају и саобраћајне незгоде, што је још једна опасна последица оваквог понашања појединих, несавесних пољоприрведника.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да више није тешко утврдити ко пали усеве по њивама у Србији и најављује да ће врло брзо изаћи са резултатима о томе где има највише паљења њива, а где су виновници дисциплиновани.

"Имамо невероватну количину паљења на простору Средњег Баната и Срема. То је показало истраживање које смо спровели до 10. октобра, а 1. новембра имаћемо ново", рекао је министар Недимовић.

Он је подсетио да уговор који је Србија потписала са Европском сателитском агенцијом, омогућава да се тачно зна ко шта ради на којој њиви.

"Више није тешко утврдити ко пали њиве по Србији. Донедавно јесте било, али више није. Ми имамо потписан уговор са Европском сателитском агенцијом и свака четири дана Србију надлеће сателит и ми знамо у сваком тренутку шта се дешава са пољоприрведним земљиштем, на свакој парцели. До пре две године нисмо знали шта је државно земљиште, а шта није, а сада знамо не само шта је државно, сад знамо и ко је узурпирао, а знамо свака четири дана, ко шта ради, коју културу и знамо ко пали", рекао је Недимовић.

Он је најавио да ће ове године, када је неконтролисано паљење усева на њивама у питању, најпре "ићи са обавештавањем".

"После, када изменимо систем, ићи ћемо и са санкционисањем. Огромне штете се праве и по еко систем, а да не причам о бројним саобраћајним несрећама које настају са оваквим појавама", рекао је Недимовић.

Пољопривредници годинама неконтролисано паље стрњику на својим њивама, како би земља била плоднија и да би лакше припремили поље за наредну годину.

И поред несагледивих последица које због тога настају, а које, у најновијем случају, завршавају трагично по људски живот, са таквом праксом нису престали.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести