Ухапшен Новопазарац, покушао да уништи таблу Аћиф Ефендији

НОВИ ПАЗАР: Припадници Полицијске управе Нови Пазар ухапсили су П.М. из тог града, због сумње да је покушао да уништи таблу Аћиф Ефендији, а потом учествовао у тучи, преноси портал Индексонлине.рс
hapsenje, tanjug
Фото: MUP, ilustracija

Брзом и ефикасном акцијом, полиција је ушла у траг, а потом и лишила слободе лице које је синоћ око 22 сата покушало да уништи таблу у улици 28. новембра, након чега се потукао са групом младића.

Аћиф Хаџиахметовић, познат и као Аћиф Бљута, међу бошњачким присталицама и као Аћиф Ефендија, био је албански политичар из Санџака у Краљевини Југославији током међуратног периода и Другог светског рата.

Током међуратног периода био је градоначелник Новог Пазара и заменик председника регионалне политичке партије муслимана Џемијета.

После инвазије Сила осовина на Југославију за време Априлског рата 1941. Хаџиахметовић је постављен за градоначелника Новог Пазара.

Крајем рата, партизани су га стрељали због сарадње са окупатором и масовних ратних злочина над Србима и убистава оних Албанаца и муслимана који су били против његове власти.

Он је у августу 2012. године, када је Бошњачко национално веће обележавало годину знаменитих личности из бошњачке историје, у центру Новог Пазара добио спомен плочу.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести