У среду пресуда за покушај убиства Жапца и постављање бомбе

НОВИ САД: У новосадском Вишем суду јуче је, уз веома јако обезбеђење, какво се у Палати правде ретко виђа, завршено суђење Горану Цвијетићу Цвелету (42) из Бу­дисаве, окривљеном за више тешких кривичних дела, почињених у Новом Саду.
Goran Cvijetic SUS
Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

После саслушања сведока и судских вештака за трасологију и балистику Дејана Белића и за судску медицину проф. др Игора Веселиновића, изнете су завршне речи.

Суђење је прошло у знаку највиших мера безбедности, судски стражари су били у великој сали око оптуженог у панцирима, а припадници Жандар­мерије су заузели позиције око суднице с дугачким цевима, у комплетној одори и с фантомкама.

Оптуженом се приписује по­кушај тешког убиства Небојше Тубића Жапца, бацање бомбе под аутомобил тадашњег директора ЈП „Урбанизам” Томислава Бокана и ношење оружја.

Заменик вишег јавног тужиоца Зоран Јаковљевић изјавио је у јучерашњој завршној речи да је у целости остао код подигнуте оптужнице из новембра прошле године, те да сматра да је изве­деним доказима несумњиво утврђено да је окривљени извршио крвична дела која му се стављају на терет.

– Поводом пуцњаве у пицерији на Грбавици у којој је тешко рањен Небојша Тубић, звани Жабац, утврђен је број чаура затечених на лицу места, број и позиција оштећења на фасади пицерије „Александар”, као и оштећења на првом спрату у стану изнад пицерије, те и да је с лица места изузето 12 чаура и остали предмети – навео је јуче у завршној речи заступник отужног акта Јаковљевић. – Искази шесторо оштећених и једног сведока, који су изнели своја неспосредна сазнања о самом догађају, сагласни су у битном, и могу се свести на то да се сам догађај одиграо веома брзо и изненадно, те да због тога нису добро могли видети извршиоца, осим што су поједини од њих, који су седели тако да су били окренути ка месту одакле је извршилац дејствовао, видели да је он имао шешир на глави који му је заклањао лице.  

Јаковљевић је казао да из балистичко-трасолошког и судско- медицинског вештачења произлази да је на лицу места пронађено 12 испаљених чаура, да постоји 11 фиксираних трагова насталих директним дејством пројектила, на основу чега се закључује да је критичном приликом исплаљено најмање 12 хитаца, од којих је један погодио оштећеног Тубића. Утврђено да све чауре потичу од метака испаљених из истог оружја, да специфичан изглед уочених трагова и њихов међусобни однос несумњиво указују на то да су сви хици испаљени из аутоматског пиш­тоља М-84, тзв. шкорпиона.

Фото: Тубић у башти пицерије након пуцњаве, архива Дневника

У тренутку испаљења спорних хитаца извршилац је био у стојећем положају, а растојање између њега и Тубића у тренутку повређивања износило је око 13-14 метара, те је извршилац највероватније испалио један кратки и један други рафал, а у тренутку поврђивања оштећени је седео.

– ДНК вештачењем утврђено је да је окривљени Цвијетић оставилац трага на чаури изузетој с лица места. Из свега изнетог, сматрам да је одбрана окривљеног да критичном приликом није био на месту догађаја, те да је могуће да његови биолошки трагови на вештаченим чаурама муниције пронађене на лицу места потичу из времена када је на црном тржишту куповао муницију док је радио као обезбеђење, те је рукама додиривао муницију која му је нуђена на продају, након чега ју ону коју није купио вратио у кесу из које је узимао, у супротности с изведеним доказима, посебно налазом и мишљењем – истакао је тужилац Јаковљевић.

Он оцењује да је у поступку доказано да је окрвиљени извршио и тешко дело против опште сигурности, у стицају с кривичним делом недозвољеног ношења експлозивних материја.

Између осталих доказа, за дела у којима су теже и лакше рањене две особе, из налаза и мишљења Биолошког факултета у Београду види се да је Цвијетић оставилац трага с хоризонталног дела кашике ручне бомбе.

– У односу на тачку 3 оптужнице, налазим да је окривљени фактички признао да је извршио кривично дело недозвољеног држања и ношења оружја, односно да је пиштољ марке „збројовка”, који је пронађен у возилу којим је управљао, његов – казао је Јаковљевић. – Део његове одбране – да је то оружје имао намеру да преда надлежним државном државном органу јер је на снази била легализација оружја, сматрам неприхватљивим и усмереним на умањење, па чак и избегавање кривице за учињено, с обзиром на то да је наредба о легализацији оружја донета после извршења дела. Иначе, окривљени је два пута осуђиван. 

Бранилац окривљеног адвокат Дејан Кљајић имао је знатно краћу завр­шну реч, али је категорично негирао покушај тешког убиства и дизање аутомобила у ваздух и тражио да се из оптужбе избаци ношење оружја и прихвати држање. Тражио је за прве две тачке оптужнице ослобаћајућу пресуду ус­лед недостака доказа.

Фото: Танјуг, архива

– Ми не споримо да су се догаћаји из оптужници десили у време кад је то наведено, али то нема везе с мојим брањеником –рекао је јуче адвокат Кљајић. – Њега нико од сведока (који су јуче именовани и цитирани, прим. аут) није препознао у судници као извршиоца. Наводили су изглед починиоца јасно другачији од оптуженог.

Он је додао да ДНК трагови из вештачења не могу извесно доказати чињенице да је окривљени починио дела и да је био на месту догађаја.

– Ако ја неком позајмим оловку, а она се после промене два или три власника нађе на месту злочина, то не значи да сам га ја починио само зато што се међу мешаним траговима налази и мој траг. „Шкорпион” из покушаја тешког убиства није никад пронађен, код подметање ручне бомбе сведок је навео да је видео да неко бежи с белим рукавицама, а то је било усред лета па би то значило да извршилац није ни оставио трагове, а ни бомбе нема, Такође, код тачке 3 оптужног акта, пиштољ је пронађен у возилу, а не код окривљеног – навео је адвокат.

Оптужени Горан Цвијетић је јуче у завршној речи негирао прва два дела, и навео да замера себи на немарности што је несмотрено додиривао неко оружје док је набављао те ствари за послове обезбеђења, и тако могао оставити своје трагове. Он није искључио могућност да му је неко наместио трагове да би прави извршиоци избегли казну за оно што су починили.  

По наводима оптужнице, окривљени је 9. маја 2012. године око 18.30 сати у Новом Саду, на Грбавици, у Улици Мише Димитријевића испред броја 75, покушао да лиши живота више лица, и с удаљености од око 13 метара од баште локала у којој су за столом седели оштећени, испалио више рафала из „шкорпиона”. Том приликом тешку телесну повреду, опасну по живот, прострелну рану, задобио је Небојша Тубић Жабац.

Цвијетић је такође окривљен да је јуна 2013. око 10.20 часова у Криловој улици у Новом Саду, на граници Лимана и Грбавице, испред кафића, бацио бомбу под службени аутомобил Томислава Бокана, тадашњег директора

ЈП „Урбанизам”. Возило је оштећено, а двоје пролазника је повређено.

Изрицање пресуде председница већа судија Милица Новаковић заказала је за среду, 7. новембра.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести