У курирским пошиљкама и резани дуван и сумњива гардероба

БЕОГРАД: Управа царина саопштила је данас да је у пакетима у камиону курирске службе, шабачких регистрација, пронашла око 30 килограма резаног дувана и сумњиву гардеробу.
 Sumnjiva garderoba među kurirskim pošiljkama Foto: Uprava carina
Фото: Сумњива гардероба међу курирским пошиљкама Фото: Управа царина

Курирске пошиљке, возила и дистрибутивни магацини постале су предмет царинских контрола јер се неретко злоупотребљавају у сврху кријумчарења, па је тако јуче у једној од њих на путу Мерошина-Ново Село заустављен камион курирске службе, који је био на путу из Београда ка Нишу и у коме су нађени дуван и одећа.

"Возило је допраћено до централног магацина курирске службе у Нишу, где је истоварена пошиљка у којој је било око 30 килограма резаног дувана, 100 зимских јакни, прслука и дуксерица и више од 50 пари патика са ознакама ''најк'', ''адидас'', ''пума'' и ''рибок'' без документације", наводи Управа царина.

Спорна роба је задржана до окончања прекршајног поступка покренутог против курирске службе пред надлежним судом.

Управа царина подсећа да прошлогодишњих измена Закон о поштанским услугама предвиђа већу одговорност за курирске службе.

Оператер сада има обавезу да тражи на увид личну документацију пошиљаоца, наводи се у саопштењу и додаје да се прекршајна пријава раније подносила на име пошиљаоца које је често било измишљено.

Оператер сада, ако прими сумњиву пошиљку на превоз, а није проверио идентитет пошилкаоца одговорност сносити сам тј. курирска служба.

То је један од начина да се стане на пут нелегалној трговини преко интернета.

EUR/RSD 117.5848
Најновије вести