У четвртак изрицање пресуда Туринцу за тешко убиство

НОВИ САД: Изношењем завршних речи у поступку против тридесетогодишњег З. З. из Турије, код Србобрана, којег оптужница терети за кривично дело тешко убиство, јуче је у Вишем суду у Сомбору закључен главни претрес, а проглашење пресуде заказано је сутра, сазнаје "Дневник".
sud
Фото: Pixabay, ilustracija

Овај тридесетогодишњак се терети да је марта прошле године провалио у кућу комшинице М. П. (80) и задао јој више удараца у пределу главе, наневши јој тешке телесне повреде тупим предметом, од којих је несрећна жена преминула.

Подсећања ради, З. З. је у ноћи између 18. и 19. марта прошле године разбио стакло на прозору и провалио у кућу комшинице М. П., која је живела сама, вероватно у жељи да је опљачка. Мислећи да старица спава, почео је да је удара тупим предметом у пределу главе и нанео јој тешке телесне повреде, због којих је превезена у Ургентни центар Клиничког центра Војводине. Несрећна жена је задобила вишеструке трауматске повреде, од којих су најдоминантније биле повреде костију главе и лица. Осамдесетогодишња М. П. је, на жалост, недуго потом и преминула.

Иако се З. З. у почетку теретио за кривично дело тешко убиство у покушају, због смрти оштећене, кривично дело је преиначено у тешко убиство, због чега је Више јавно тужилаштво у Сомбору подигло оптужницу 16. септембра прошле године.

Након ступања оптужнице на правну снагу, заказано је припремно рочиште за 15. децембар, које је одложено за 19. јануар због спречености браниоца окривљеног. После припремног рочишта, 22. фебруара, одржан је и главни претрес, на ком се окривљени, према нашим сазанањима, бранио ћутањем, док су у оквиру доказног постука, између осталог, саслушани сведоци. У наставку поступка саслушани су вештаци одговарајућих специјалности.

Иначе, З. З. се од хапшења налази у притвору због постојања особитих околности које указују на оправдану бојазан да би, уколико би се нашао на слободи, у кратком временском периоду могао поновити кривично дело за које је основано сумњив, због изражене дрскости и упорности у извршењу кривичног дела за које се терети, као и из разлога што, у конкретном случају, постоји основана сумња да је окривљени извршио кривично дело за које је запрећена казна затвора од најмање 10 година или доживотни затвор.

Такође, начин извршења кривичног дела за које је окривљени основано сумњив и тежина последице довели су до узнемирења јавности.

Д. Николић

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести