Тужилаштво тражи притвор за тројицу из Дајнерс клуба

БЕОГРАД: Тужилаштво за организовани криминал предложило је данас да суд одреди притвор до 30 дана тројици осумњичених за злоупотребе у привредном друштву "Дајнерс Клуб Интернешенел Београд" којима су причинили штету фирми из Загреба од 20.361.197 евра, док су две осумњичене особе пуштене да се бране са слободе.
pritvor zatvor
Фото: Tanjug (O. Toskić, arhiva)

Притвор је предложен за Обрада Сикимића (57) , Енеса Зајмовића (39) и Небојшу Станивуковића (44), а Ивана Петковић (39) и Јасминка Илић (64) пуштене су да се бране са слободе, речено је Танјугу у тужилаштву.

О предлогу тужилаштва у току вечери одлучиће судија за претходни поступак Посебног одељења Вишег суда у Београду (Специјални суд).

Тужилаштво за организовани криминал претходно је саслушало свих петоро осумњичених и донело наредбу о спровођењу истраге против њих.

МУП је јуче саопштио да се сумња да је Сикимић као одговорно лице привредног друштва "SKB Capital S.A." из Луксембурга, а који је уједно био и одговорно лице привредног друштва "Diners Club International Belgrade", у саизвршилаштву са осталим осумњиченима организовао сачињавање лажних финансијских извештаја у иљу приказивања позитивних финансијских резултата ”Diners Club International Belgrade” d.o.o.

Сикимић се сумњичи да је током 2015. и 2016. године налагао Зајмовићу, а он Петковићевој и Илићевој да изврше промене у финансијским извештајима како би финансијски резултат и стање "Diners Club International Belgrade" приказали позитивним.

Сумња се да су Петковићева и Илићева мењале податаке у табели главне књиге за 2015. и 2016. годину које им је, по налогу Зајмовића, достављао један од службеника Сектора за ИТ, а оне су му након измена враћале ради имплементације у књиговодствени рачунарски програм.

У поступку преговора са овлашћеним представнцима "Erste Card Club" д.о.о. Загреб они су тако доставили лажно сачињене финансијске извештаје предузећу из Загреба које је на основу њих извршило погрешну процену вредности капитала и донело одлуку о куповини удела "Diners Club International Belgrade".

Међу тим извештајима био је и коначни финансијски извештај од 28. фебруара прошле године у којем је стање обавеза према добављачима приказано умањеним за 7.140.798 евра, стање потраживања према купцима приказано увећаним за 12.535.040 евра, а стање обавеза према члановима по основу положених, а непрокњижених депозита приказано умањеним за око 685.368 евра, навела је полиција.

На овај начин "Erste Card Club" д.о.о. Загреб причињена је штета од 20.361.197 евра, док је Сикимић, како се сумња, себи прибавио противправну имовинску корист у износу од 4.545.104 евра.

EUR/RSD 117.7191
Најновије вести