Тужилаштво тражи пет година затвора за Мирослава Мишковића

БЕОГРАД: Тужилаштво за организовани криминал предложило је данас суду да власника "Делта холдинга" Мирослава Мишковића осуди на казну од пет година затвора и новчану казну од осам милиона динара због помагања сину Марку да утаји порез по одбитку од капиталног добитка из пословања путарских предузећа од око 320,3 милиона динара.
miskovic, tanjug
Фото: Miroslav Mišković, foto: Tanjug/ Z. Žestić, arhiva

За Марка Мишковића тужилаштво је због утаје пореза предложило казну од четири године затвора и новчану казну од осам милиона динара.

Тужилаштво је у завршној речи на суђењу за власника Нибенс групе Мила Ђурашковића преложило једниствену казну од 10 година затвора и новчануи казну од 10 милиона динара због утаје пореза, али и због оштећења Фабрике мазива (ФАМ) из Крушевца.

За Живојина Петровића и Јадранку Бардић предложене су казне од по две огодине затвора због помагања Марку Мишковићу у утаји пореза.

Наиме, Мирославу Мишковићу суђење је поновљено због оптужби за помагање сину Марку да утаји порез од око 320,3 милиона динара.

У овом процесу поново се судило и власнику Нибенс групе Милу Ðурашковићу такође због утаје пореза, као и због сумње да је са сарадницима оштетио крушевачки ФАМ (фабрика мазива).

Ђурашковић је првооптужени у овом процесу, а после следе његови сарадници, док су Мишковићи наведени у оптужници након њих.

Суђење им је понављено по налогу Апелационог суда у Београду, који је у септембру прошле године укинуо првостепену пресуду којом су Мишковићи и Ђурашковић били осуђени за пореску утају и наложио да им се суђење понови за то дело, а Ђурашковићу и његовим сарадницима и за злоупотребе с крушевачком Фабриком мазива (ФАМ).

Мишковићи и Ђурашковић као и још четири окривљена су због недостатка доказа одлуком Апелационог суда правоснажно ослобођени оптужби за злоупотребе с путарским предузећима, због чега су били првобитно ухапшени у децембру 2012.

На поновљеном суђењу сви оптужени су имали прилику да поново изнесу своје одбране, а суд да отклони недостатке због којих су првостепене пресуде укинуте.

Мирославу Мишковићу се поново судило за кривично дело утаја пореза извршена помагањем, односно, јер је, према наводима оптужнице, помогао сину Марку у утаји пореза по одбитку од капиталног добитка из пословања путарских предузећа.

Марко Мишковић и Мило Ђурашковић се терете за утају пореза по одбитку за које је запрећена казна од једне до 10 година затвора, а иста казна је запрећена и за помагаче.

Ђурашковић се терети и за злоупотребу положаја одговорног лица због оштећења ФАМ-а, а за исто дело су оптужени су и његови сарадници Дејан Јефтић, Ристо Ристић, Боро Јелић, Бранислав Јовановић, Љиљана Костић и Срђан Филиповић.

Против Мишковића, Ђурашковића, као и још осам оптужених, кривични поступак је покренут крајем 2012. године због сумње да су оштетили путарска предузећа за више милиона евра.

Тада су били ухапшени и после вишемесечног боравка у притвору пуштени су да се бране са слободе, пошто су положили вишемилионска јемства у еврима, а пасоши су им и даље у судском депозиту и не могу да напусте боравиште без одобрења суда.

Одлуком Апелационог суда, "пала је" оптужница тужилаштва за организовани криминал која их је теретила да су финансијским трансакцијама извлачили новац из путарских предузећа и тако довели до њихове пропасти, односно да су их у периоду од 2005. до 2010. године оштетили за 16,95 милијарди динара, а буџет Србије за 472 милиона динара.

Случај у вези са Фабриком мазива из Крушевца покренут је 2010. године.

У том случају, сумња се да су оптужени оштетили предузеће из Крушевца за износ од око 3.181.070.378,54 динара (више од 32 милиона евра) и Ђурашковићу прибавили имовинску корист у укупном износу од 1.498.289.138,43 динара (око 15 милиона евра).

С обзиром да је већина оптужених за путарска предузећа била и на оптужници за ФАМ, поступци су били спојени и у фебруару 2015. године је кренуло обједињено суђење.

EUR/RSD 117.9384
Најновије вести