Тужилац тражи максималну казну, а Шарић ослобађање

БЕОГРАД: Дарко Шарић, оптужен за организовање криминалне групе за прање новца у Србији данас је у завршној речи пред Специјалним судом у Београду још једном поновио да није крив и тражио од суда да га ослободи од оптужби.
Saric Darko/Fonet
Фото: FoNet

"Обично се каже не питајте за стечени први милион, а ја кажем питајте ме за првих 27 милиона евра које сам добио од Ваца продајом "Штампе" рекао је Шарић и додао да су од тих пара кренуле исплате.

Сматра да није тачно оно што тврди тужилаштво - да је са групом сарадника опрао више од 22 милиона евра стеченог продајом кокаина, као и да су његове наводе потврдили су вештаци финансијске струке.

Шарић је у кратким цртама поновио ток новца, како је део уплаћивао на рачун сада покојног Драгана Дудића Фрица, напомињући да је извесну суму дао и оптуженима Марку Дабовићу и Зорану Цопићу.

Завршне речи након Шарића дали су и остали оптужени. Када се завршне речи окончају судско веће ће заказати изрицање првостепене пресуде.

Тужилаштво за организовани криминал је прошле седмице предложило суду да Дарка Шарића и остале оптужене осуди на максималну законску казну због организовања криминалне групе која је у Србији "прала новац", за који се сумња да је стечен кријумчарењем кокаина.

Запрећена казна за кривично дело прање пара за које се Шарић и остали терете је 12 година затвора.

У наставку суђења завршну реч ће изнети адвокати оптужених, а потом и оптужени. Потом ће суд заказати изрицање првостепене пресуде.

Завршне речи на овом суђењу одлагане су од прошлог септембра.

У завршној речи на суђењу, која је одржана и у уторак, тужилаштво је истакло да је доказало да су оптужени опрали више од 20 милиона евра, тако што су новац улагали у легалне послове.

Шарић је у другом поступку због организовања групе за кријумчарење кокаина, у децембру 2018. године осуђен на 15 година затвора и сада се чека одлука Апелационог суда по жалбама у том случају.

Тужилаштво тврди да су Шарић и остали "опрали" око 22 милиона евра, зарађених продајом кокаина, а оптужени су то негирали.

Према наводима оптужнице за прање пара, новац од продаје кокаина који је набављан у земљама Јужне Америке пребациван је у Србију преко офшор компанија и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа и појединих банака. Ова средства коришћена су за приватизацију друштвених предузећа, али и куповину некретнина и земљишта.

Новац је, између осталог, улаган и у новосадски хотел "Путник", "Митросрем" из Сремске Митровице, "Палић" из Суботице, бројне некретнине на Златибору. Оптужени се, међутим, бране да су инвестирали у предузећа и земљишта, али и да је реч о легално зарађеном новцу.

Поред Шарића, у овом случају оптужени су Небојша Јестровић, Андрија Крловић, Предраг Милосављевић, Радован Штрбац, Зоран Ћопић, Маринка Вучетић, Дубравка Штрбац, Стевица Костић, Бобан Стојиљковић, Бојан Станојковић, Ердин Агуш, Горан Вучковић, Небојша Спасић, Немања Крстајић, Горан Богдановић и Марко Дабовић.

Шарић се, након вишегодишњег бекства, 18. марта 2014. године предао српским властима, након чега је ухапшен и од тада се налази у притвору.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести