Туринац оптужен за тешко убиство остаје иза решетака, суђење се наставља 8. новембра

Тридесетогодишњи З. З. из Турије, код Србобрана, којег оптужница терети за кривично дело тешко убиство, остаје и даље иза решетака јер му је решењем ванпретресног већа Вишег суда у Сомбору притвор продужен најдуже до 12. новембра, сазнаје „Дневник“. 
zatvor, tanjug
Фото: Tanjug/O.Toskić, arhiva

Како је за наш лист потврдила портпарол сомборског Вишег суда Манела Оперта Подунавац, притвор му је продужен због постојања особитих околности које указују на оправдану бојазан да би окривљени, уколико би се нашао на слободи, у кратком временском периоду могао поновити кривично дело за које је основано сумњив.

- Између осталог, у образложењу наведеног законског основа због ког се притвор у конкретном случају продужава, наводи се изражена дрскост и упорност окривљеног у извршењу кривичног дела за које се терети, а надаље, у том делу наведеног решења ванпретресног већа стоји и да је оштећена услед задобијених повреда одмах изгубила свест, а након чега је, услед задобијених повреда наступила и њена смрт – појашњава Оперта Подунавац и додаје да му је притвор продужен и из разлога што, у конкретном случају, постоји основана сумња да је окривљени извршио кривично дело за које је запрећена казна затвора од најмање 10 година или доживотни затвор.

- Према оцени ванпретресног већа у поменутом решењу о продужењу притвора, начин извршења кривичног дела за које је окривљени основано сумњив и тежина последице довели су до узнемирења јавности, које може да угрози несметано и правично вођење кривичног поступка – прецизира портпарол Вишег суда у Сомбору Манела Оперта Подунавац.

Овај тридесетогодишњак се терети да је марта прошле године провалио у кућу комшинице М. П. (80) и задао јој више удараца у пределу главе, наневши јој тешке телесне повреде тупим предметом, од којих је несрећна жена преминула.

Подсећања ради, З. З. је у ноћи између 18. и 19. марта прошле године разбио стакло на прозору и провалио у кућу комшинице М. П., која је живела сама, вероватно у жељи да је опљачка. Мислећи да старица спава, почео је да је удара тупим предметом у пределу главе и нанео јој тешке телесне повреде, због којих је превезена у Ургентни центар Клиничког центра Војводине. Несрећна жена је задобила вишеструке трауматске повреде, од којих су најдоминантније биле повреде костију главе и лица. Осамдесетогодишња М. П. је, нажалост, недуго потом и преминула.

Иако се З. З. у почетку теретио за кривично дело тешко убиство у покушају, због смрти оштећене, кривично дело је преиначено у тешко убиство, због чега је Више јавно тужилаштво у Сомбору подигло оптужницу 16. септембра прошле године. Након ступања оптужнице на правну снагу, заказано је припремно рочиште за 15. децембар, које је одложено за 19. јануар због спречености браниоца окривљеног. 

После припремног рочишта, 22. фебруара, одржан је и главни претрес, на ком се окривљени, према нашим сазанањима, бранио ћутањем, док су у оквиру доказног постука, између осталог, саслушани сведоци. У наставку поступка, због спречености постављеног стручног саветника, претрес заказан за 12. април одложен је за 20. мај решењем председника већа, када сусаслушани вештаци одговарајућих специјалности. 

Потом је 29.јула требало да буде саслушан вештак из области психијатрије, али он, међутим, није приступио на заказано рочиште јер је био на годишњем одмору, а у међувремену су истакнуте примедбе на налаз и мишљење саслушаног вештака обдуцента. Наредно рочиште било је заказано за 30. септембар, на ком је планирано саслушање вештака из области психијатрије, вештака обдуцента, а на које рочиште је позван и стручни саветник у овом предмету, те је и ово рочиште одложено због спречености браниоца окривљеног.

У наставку суђења, главни претрес је заказан за 8. новембар, када би требало да буду саслушани вештак из области психијатрије и вештак обдуцент, а позван је и стручни саветник у овом предмету. Д. Николић 

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести