Трећи "Ербасов" хеликоптер испоручен српској полицији

БЕОГРАД:  Трећи од четири Ербасова хеликоптера Х-145М намењена српској полицији, испоручен је данас Хеликоптерској јединици МУП-а у присуству министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.
Treći "Erbasov" helikopter isporučen srpskoj policiji foto tanjug/ filip kraincanic
Фото: Трећи "Ербасов" хеликоптер испоручен српској полицији Фото:  Танјуг/ Ф.  Краинчанић  

Прва два "Ербасова" хеликоптера за српску полицију стигли су у Србију 8. јула, а том приликом министар Стефановић је истакао да је набавком тих летелица после 40 година почела обнова Хеликоптерске јединице МУП-а.Стефановић је обишао летелице и упознао се са опремом.

Командант Хеликоптерске јединице Ненад Недић обавестио је министра да је завршен процес регистрације и царине за два хеликоптера који су стигли 8. јула и да су већ у оперативној употреби, а да ће регистрација и царина треће летелице бити завршена за десетак дана.Хеликоптери имају и нову опрему за ноћно осматрање са уграђеним камерама које омогућавају да оператер, уместо пилота, осматра границу или прати неку другу акцију, као и да током ноћи "види све као на длану".

Хеликоптери су опремљени и најсавременијом медицинском опремом, тако да ће лекарски тимови током лета моћи да пруже помоћ угроженима и да не губе време у транспорту до најближе болнице.Летелице могу да за само минут и 20 секунди буду у ваздуху, што је изузетно кратко време, а што је битно због брзог реаговања у ванредним и кризним ситуацијама.

Хеликоптери ће бити коришћени за транспорт специјалних јединица, надзор државне границе, контролу саобраћаја, гашење пожара и спасавање људи.

Први хеликоптер, од укупно девет колико је наручено од компаније Ербас, испоручен је на Сајму наоружања у Београду, када је кључеве хеликоптера председнику Србије Александру Вучићу свечано уручио извршни директор Ербаса Бруно Еван.

Од девет хеликоптера Х-145М, пет је за војску, а четири за полицију.Поред Србије, различите серије Ербасових хеликоптера се користе у више од 150 земаља широм света, а само суседна Мађарска наручила је недавно 20 истоветних хеликоптера марке Х-145М.

 

Стефановић: Х-145М повећали способност за најсложеније задатке

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић истакао је данас да Ербасови хеликоптери Х-145М повећавају способности припадника МУП-а да обављају најсложеније задатке.Стефановић је, у изјави новинарима, рекао да је преузет трећи хеликоптер, пошто су прва два пре пар недеља стигла у Србију, оцарињена су и стављена у функцију, и већ се користе у оперативним задацима.

Он је нагласио да посаде настављају са увежбавањем како би што боље могли да одговоре задацима.Трећи хеликоптер, према његовим речима, биће за десетак дана у оперативној употреби.Ове хеликоптере, како је истакао, одликује мултифункционалност. Сваки хеликоптер може да буде искоришћен за медицинске потребе, али и оружзане задатке, објаснио је Стефановић, додавши да имају опрему за посматрање у ноћним и лошим временским условима.

Фото: Стефановић истакао да је набавком хеликоптера Х-145М после 40 година почела обнова Хеликоптерске јединице МУП-а Фото:  Танјуг/ Ф.  Краинчанић Stefanović je istakao da je nabavkom helikoptera H-145M posle 40 godina počela obnova Helikopterske jedinice

"Имаћемо много бољи надзор државне границе, терена у посебним ситуацијама и подршку за полицијске јединице на терену. Ово су сјајни хеликоптери који су одлично појачање“, рекао је министар.Указао је да се ради о хеликоптерима који омогућавају брзо стизање и реаговање на ванредне ситуације, а за које пилоти сматрају да су најбољи на свету.

"Ти хеликоптери дају нашој хеликоптерској јединици статус какав у региону мало ко има. Кадри смо да у кратком временском року извршимо било који задатак“, рекао је Стефановић.Он је додао да ће четврти хеликоптер за МУП доћи у Србију у априлу идуће године."То је све по плану и у складу с договором са Ербасом. Задовољан сам динамиком којом се реализује договор, али и резултатима досадашње употребе“, рекао је министар.

Он је изразио уверење да ће имати прилику да врло брзо прикаже наставак опремања МУП-а,и не само полиције већ и ватрогасаца, јер држава континуирано води рачуна да те јединцие имају опрему за помоћ грађанима.Стефановић је обишао летелице и упознао се са опремом.

Хеликоптери имају нову опрему за ноћно осматрање са уграђеним камерама које омогућавају да оператер, уместо пилота, осматра границу или прати неку другу акцију, као и да током ноћи "види све као на длану".Хеликоптери су опремљени и најсавременијом медицинском опремом, тако да ће лекарски тимови током лета моћи да пруже помоћ угроженима и да не губе време у транспорту до најближе болнице.

Летелице могу да за само минут и 20 секунди буду у ваздуху, што је изузетно кратко време, а што је битно због брзог реаговања у ванредним и кризним ситуацијама.Хеликоптери ће бити коришћени за транспорт специјалних јединица, надзор државне границе, контролу саобраћаја, гашење пожара и спасавање људи.Од девет хеликоптера Х-145М које је Србија наручила од Ербаса, пет је за војску, а четири за полицију.

Поред Србије, различите серије Ербасових хеликоптера се користе у више од 150 земаља широм света, а само суседна Мађарска наручила је недавно 20 истоветних хеликоптера марке Х-145М.

 

 

EUR/RSD 117.5748
Најновије вести