Тирана моли Загреб да не изручује Исмаила Морину Србији

ТИРАНА : Албанија је од власти у Загребу затражила да не изручују Србији, Исмаила Морину који је управљао дроном на утакмици између Србије и Албаније, наводећи да су "оптужбе против њега политичке", као и да би му у случају екстрадиције "живот био угрожен", пишу медији у Тирани, а о овом случају треба да се огласи хрватски Врховни суд.
dron tanjug
Фото: Tanjug

"Сматрамо да постоји основа да се Исмаил Морина не изручи Србији", написао је албански министар правде Газменд Барди у писму хрватском колеги, наглашавајући да у оптужници против Морине "постоји довољно елемената како би се тај документ оценио као политички".

"Уверени смо да би живот Исмаила Морине био угрожен уколико би био изручен Србији", наводи се у писму албанског министра правде.

Писмо албанског министра уследило је после хапшења Морине у Дубровнику и одлуке првостепеног суда да омогући његово изручење Србији. Морина је крајем јула затражио политички азил у Хрватској и истовремено поднео жалбу такошњем Врховном суду на одлуку о изручењу, преноси РТС писање Панораме.

Морина је осумњичен да је на фудбалској утакмици Србија - Албанија у октобру 2014. у Београду управљао дроном са заставом на којој је била мапа "Етничке Албаније", што је покренуло талас насиља, након чега је утакмица прекинута.

Хрватско правосуђе се још није оглашавало поводом молбе Исмаила Морине да му се у тој држави додели политички азил. Према наводима његовог адвоката Дарка Бутигана, екстрадициони поступак пред Врховним судом могао би да потраје неколико месеци.

Албанска полиција је 7. октобра 2015. године, дан пред другу утакмицу Албаније и Србије, ухапсила Морину у центру Тиране због поседовања оружја, али га је албански врховни суд пустио из затвора после више од три месеца и одредио му кућни притвор.

Приштински медији су писали да је Морина са групом навијача, одмах после пуштања из притвора, боравио на Косову, у Вучитрну.

Након хапшења у Хрватској и прошлонедељне одлуке о изручењу, Фудбалски савез Албаније у саопштењу позива владу те земље да "интервенише у оквиру правног контекста како би зауставила изручење Исмаила Морине Србији".

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести