ТЕМА „ДНЕВНИКА”: Заплена 32 килограма марихуане на Богојеву и Јабуци

Полиција је у две заплене на граници открила више од 32 килограма марихуане, саопштило је јуче Министарство унутрашњих послова.
1
Фото: МУП

На граничном прелазу Богојево према Хрватској, у конструкционим шупљинама аутомобила „нисан”, полиција је пронашла и запленила 26 килограма марихуане спаковане у 69 пакета, а возач Р. Т. (53) је ухапшен.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Сомбору.

У другој, одвојеној акцији, приликом контроле једног аутобуса на граничном прелазу Јабука, према Црној Гори, полиција је претресом једног осумњиченог нашла и запленила девет пакета марихуане тежине око 6,3 килограма.

Због постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога, полиција је ухапсила Н. М. (36). Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Ужицу.

Заплене марихуане су веома честе на нашим граничним прелазима. Рекорд ове године је постигнут средином марта, када је у близини граничног прелаза Градина, у два камиона, заплењена око 1,1 тона марихуане. То је највећа заплена дроге у протеклих десет година.

Рекордна заплена ове године од 1,1 тоне марихуане била је средином марта у два камиона новосадске регистрације код прелаза Градина 

Акцију су извели Тужилаштво за организовани криминал, БИА и СБПОК, у сарадњи с Вишим тужилаштвом у Суботици. Тада је саопштено да је дрога откривена када су царински службеници Одељења за сузбијање кријумчарења – Одсека Ниш у дубинској контроли на око 100 метара од граничног прелаза Градина на паркингу мотела „Кинг” започели контролу двају камиона с полуприколицама домаћих регистарских ознака.

Фото: МУП

Тактика кријумчара била је да причекају на паркингу због појачане контроле која се спроводи услед перманентног уништавања локатора. То им, међутим, није пошло за руком јер су их цариници уочили и прегледали мимо граничног прелаза. Током контроле примећено је да су приколице преграђене и да се у дуплој прегради с њихове предње стране налазе торбе пуне марихуане. Контрола је настављена по налогу вишег јавног тужиоца из Пирота у специјалном објекту за контролу камиона и том приликом је потврђена сумња цариника да се у камионима крије товар дроге.

У камиону новосадских регистарских ознака једног домаћег превозника откривено је 25 црних путних торби у којима је у самољепљивој провидној фолији било спаковано укупно 704 пакета опојне дроге марихуане, укупне тежине 804,85 килограма.

У другом камиону новосадских регистарских ознака такође је био товар од 56 пакета марихуане, тежак око 300 килограма.

Доступност марихуане на локалном тржишту последица је чињенице да се Србија налази на централној балканској рути за кријумчарење марихуане, као и повећања домаће производње марихуане у природним условима и модификоване марихуане „сканк” у вештачким условима.

Препозната су три крака на рути кријумчарења марихуане из Македоније у Србију. Један води преко граничног прелаза Табановци и даље Коридором 10 до Београда, а други преко подручја АП КиМ у централну Србију. Из Београда се марихуана делом кријумчари преко граничног прелаза Хоргош у Мађарску, а другим делом преко граничног прелаза Батровци у Хрватску, а потом у Западну Европу.


„Квотер” и „тера” до десет евра, кила око 4.000

Уличних дилера марихуане, за разлику од других дрога, има како у већим градовима, тако и у мањим. Модификовану марихуану („сканк”) продају у мањим паковањима, „квотер” (0,2 до 0,25 грама) и „тера” (0,3 грама), за осам до десетевра. Цена килограма модификоване марихуане „сканк” варира од 3.000 до 4.000 евра.


Марихуана се, такође, кријумчари и из правца Црне Горе, преко граничних прелаза Бродарево, Јабука и Мехов крш, магистралним путем, преко Пријепоља и Рашке, а затим ка граничним прелазима с Мађарском и Хрватском.

Реализоване заплене указују на то да се аутомобилима или редовним аутобуским линијама углавном кријумчари од десет до 30 килограма, а теретним возилима од 40 до 100.

Д. Николић

М. Бозокин

Фото: МУП Србије

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести