ТЕМА ДНЕВНИКА Ситне рибе коло воде, велики играчи се притајили

НОВИ САД: Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Саду ухапсили су С. А. (33), због постојања основа сумње да је учинио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога. Претресом  куће осумњиченог, полиција је у дворишту пронашла закопану теглу са 171 грамом хероина.
  Zaplenjeni narkotici Foto: MUP Srbije
Фото: Заплењени наркотици Фото: МУП Србије

Одређено му је задржавање до 48 сати и биће приведен, уз кривичну пријаву, у Више јавно тужилаштво у  Новом Саду.

Подсетимо, пре десетак дана припадници МУП-а у Новом Саду ухапсили су и младижа због продаје дроге. Сумња се да је он на улици, угледавши полицијске службенике, одбацио торбу са око 1,6 килограма амфетамина и 467 грама марихуане. Код осумњиченог је пронађен и новац за који се сумња да потиче од продаје наркотика.

Ово нису једини случајеви да полиција током овог ванредног стања хапси осумичене дилере дроге. Таквих акција било је и у Београду, Нишу, Тополи...У Смедереву су чак петорица пала са 120 грама марихуане упаковане у више пакетића.

Иако се стекао утисак да су се, после појаве вируса короне и увођења ванредног стања, нарко-дилери примирили, пракса показује другачије. У Србији, али и у осталих државама региона сада раде “ситне рибе”, углавном појединци.

Великим нарко-играчима је, због ширења вируса корона, смањен  шверцерски маневарски простор, а превише баријера до најјачих тржишта у свету утицало је на то да се, макар на балканским рутама, бележи драстичан пад броја кривичних дела повезаних са продајом или шверцом опојних дрога.

Србија, Црна Гора, као и остале земље у окружењу, где је цветао бизнис с диловањем наркотика затвориле су своје границе и појачале контроле. Самим тим, шверцери који би покушали да прокријумчаре дрогу не би могли да прођу непримећено, а нарко-дилери нису у могућности да шверцују дрогу која у Европу стиже с Блиског истока.

Такође, бројним криминалцима одређене су мере самоизолације. Наиме, Национално координационо тело за заразне болести Црне Горе, уз сагласност Агенције за заштиту личних података, почело је с објављивањем имена особа којима су издата решења о обавезној самоизолацији, а да су се на том списку нашле и безбедносно интересанте осо­бе. Према писању листа “Дан”, ради се о 12 особа које су полицији познате одраније, а реч је о припадницима криминалних кланова из Бара, Херцег Новог и Подгорице.


Криминалци траже нове жртве

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да се од увођења ванредног стања број кривичних дела смањио за 55 одсто, што је, каже, очекивано.

Еуропол је упозорио да су криминалци врло флексибилни и брзо се прилагођавају новим условима и проналазе нове начине зараде, па је тако ванредна ситуација постала плодно тле за цветање неких других грана криминала, као што су онлајн преваре.


Публициста Марко Лопушина, добар познавалац дешавања у подземљу, категоричан је да шверц дроге није стао.

- Кријумчарење дроге није стајо, јер је Србија постала  нарко-тржиште које обрће 26 милиона евра. Код нас је 300.000 активних наркомана, делују пет српских нарко-кланова, два из Црне Горе и по један из Албаније, Шпаније и Колумбије. Почело је масовније коришћење кокаина и код нас и у Европи, а ноца стечен од те продаје улаже се у некретнице и земљиште - истиче Лопушина у изјави за “Дневник”.

У ситуацији када су границе затворене може се очекивати и крах нарко-криминала и фијаско криминалних група. Марко Лопушина каже да се то неће догодити.

- Неће пропасти велике нарко-групе, јер се оне прилаго­ђавају ситуацији и усавршавају своје методе. Њихова мрежа је добро разграната и чврста, па ју је, самом тим, и тешко разбити. Не очекујем ни да ће, после укидања ванредног стања и отварања граница, бити драстично стањена. Једино се може очекивати поскупљење дроге на тржишту - оцењује Лопушина.

        М. Бозокин

        Д. Николић

 

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести