ТЕМА „ДНЕВНИКА”: Грађани објавили „рат” нарко-дилерима

После трагичне смрти Софије С. (16), која је на кућној прослави узела дрогу „екстази”, грађани Аранђеловца направили су списак дилера дроге у том граду.
1
Фото: Протест Удружења грађана „Аранђеловчани и Аранђеловчанке”

Подсетимо, несрећна тинејџерка је била на журки на којој је један младић извадио кесу са седам таблета „екстазија”. Софија је узела једну, а након неколико сати доживела је мождани удар и преминула четири дана касније.

Њена смрт је била окидач да се грађани Аранђеловца самоиницијативно окупе и крену у борбу против дилера наркотика у том граду. Они су саставили списак, на којем су навели оне који дилују дрогу у Аранђеловцу, као и регистарске ознаке њихових аутомобила, и предали га надлежнима. Одлучили су, како кажу, да сами поднесу и кривичне пријаве. По њиховим речима, у граду постоје две групе дилера који продају „екстази” у близини гимназије и основне школе.

Аранђеловчани су почетком новембра покренули протесте под називом „Не окрећи главу, реци не”. Они су шетњом главном улицом покушали да скрену пажњу на проблем наркоманије носећи пароле: „Дрога је смрт” и поручили су: „Родитељи, не окрећите главу, разговарајте с децом”. Очекује се наставак протестних шетњи.

– Желимо да скренемо пажњу на то да је један млади живот трагично изгубљен, желимо да видимо одржане радионице по школама и има ли довољно полицајаца – рекао је том приликом један од организатора скупа из Удружења „Аранђеловчани” Иван Јовановић, и додао да се потписује петиција и захтев локалној самоуправи да би се формирало радно тело и направиле групе за борбу против наркоманије.

Удружење грађанаСвети Саваиз Лазаревца ускоро ће објавити и четвртуЦрну књигус именима нарко-дилера

Њихова иницијатива подигла је полицију на ноге, тако да је сада пристутнија на улицама и код школа, а организоване су и рације. Иако има помака, грађани кажу да неће стати док не заштите младе од пакла дроге.

– Из извештаја о раду судова од 2014. до 2018. године, казне су некако преблаге. Желимо то да разјаснимо. Буквално тражимо где је кочница која дозвољава толико присуство дроге на улицама – рекао је медијима представник Групе грађана „Аранђеловчани и Аранђеловчанке” Иван Р. Ивановић.

Подаци до којих су дошли говоре да је око осам одсто дилера иза решетака, док су остали завршили с условним казнама или новчаним нагодбама.

Полиција је од почетка године на територији Аранђеловца заплененила око 11 килограма наркотика, а због производње, стављања у промет и поседовања опојних дрога ухапшено је тридесетак особа.

Иначе, Софија није једина млада девојка која је изгубила живот због конзумирања наркотика. У августу ове године, такође на журки, једној малолетној девојчици је сипана дрога у пиће. И њој је позлило, превезена је на ВМА, али је успела да се избори за живот, причају мештани.

Грађанима Аранђеловца подршку пружају Удружење „Свети Сава” из Лазеравца, које у свом граду води борбу против нарко-дилера, и грађани Београда.

Многи сматрају да је у Аранђеловцу сада ситуација слична као у Лазаревцу пре пет година, када је почело да се окупља Удружење грађана „Свети Сава”, које већ годинама води борбу против наркомана и дилера. Они су своју борбу, осим Лазаревца, где су почели, убрзо проширили и на друга места. Они су навели у саопштењу да дроге у Аранђеловцу има на сваком кораку и да сваки грађанин може набројати на десетине дилера. Такође, позвали су грађане да изврше притисак на полицију да би се катастрофално стање из корена променило и да би се дилери склонили с улица.

„Обраћамо се јавности поводом још једне трагедије у низу, смрти петнаестогодишње девојчице у Аранђеловцу. Несрећна девојчица настрадала је од ’екстази’ таблете. По подацима које смо добили од наших људи из суседног Аранђеловца, стање у том граду је катастрофално. Дроге има на сваком кораку, буквално се отварају киосци, сваки Аранђеловчанин зна да наброји бар 50 дилера. Полиција не ради ништа, осим ако некада дође полиција из Крагујевца и ухапси неког појединца. Инспектори из Аранђеловца праве виле и купују кола од 10.000 до 15.000 евра и не дирају никога. Позивамо наше комшије да се организују и изврше притисак на полицију да се стање из корена промени, а да се багра уклони с улице”, наводи се у саопштењу Удружења, које најављује још оштрију борба против дилера.

Ускоро ће бити објављена четврта „Црна књига” са списком дилера. Подсетимо, Удружење грађана „Свети Сава” из Лазаревца је пре више од две године објавило „Црну књигу” која садржи имена, фотографије и податке о 150 људи који се, како тврде, баве продајом дроге. Они су у глуво доба ноћи поделили више од 700 примерака нове, треће „Црне књиге” с именима, фотографијама и подацима дилера дроге који „раде” у тој београдској општини. У акцији је учествовало тридесетак чланова Удружења, али и неки од чланова породица појединих дилера.


Савет за безбедност

У заједничкој борби за повећање безбедности у општини Аранђеловац, формирана је Радна група за превенцију болести зависности, уведен СОС број за пријаву сваког кривичног дела. У плану је отварање центра за едукацију младих, као и повећање броја полицијаца на територији општине.

– Први пут у историји нашег града, формирамо савет за безбедност, који треба да се бави свим проблемима који су у вези с безбедношћу у нашем граду, а где се повезују институције, државне институције, над којима локална самоуправа нема ингеренције – рекаоје председник општине Аранђеловац Бојан Радовић.


Чим су дилери сазнали да се на лазаревачким улицама одвија акција, покушали су да што више примерака „Црне књиге” уклоне из поштанских сандучића и с паркираних аутомобила. У „Светом Сави” су тада рекли да је то практично немогуће јер је комплетна брошура објављена и на „Фејсбук” профилу Удружења, који има више од 9.000 лајкова.

На „Фејсбук” профилу Удружења појавио се тада и видео-запис о наркоманима на паркингу у центру Лазаревца, код такозваног жутог солитера, прекопута Основне школе „Дуле Караклајић”, највеће у Лазаревцу, који су усред дана били толико под дејством дроге да су једва ушли у аутомобил. Чланови тог удружења су организовали и бројне акције лепљења плаката на којима су фотографије локалних нарко-дилера.


Лазаревачанин пао” у Аустрији?

Плакати са сликом Лазаревчанина Милије В., кога су активисти Удружења „Свети Сава” означили као дилера наркотика, осванули су крајем јуна 2015. године широм те општине. Три године касније, Милија В. је, наводно, ухваћен у Аустрији и том приликом код њега је пронађена велика количина хероина.

„То је треће хапшење тог нарко-дилера и надамо се да ће овог пута дефинитивно завршити на дугогодишњој робији пошто је до сада увек успевао да избегне затвор јер су његови послушници прихватали кривично дело на себе”, наводе чланови Удружења „Свети Сава” на својој „Фејсбук” страници.

Међутим, полиција никада није саопштила да је Милија В. заиста ухапшен у Астрији. Све се заснива на сазнањима Удружења „Свети Сава”.


Иначе, чланови Удружења „Свети Сава” су, због незадовољства радом полиције и правосуђа на сузбијању и санкционисању наркоманије, одлучили да нешто предузму па су, како кажу, ван институција система покренули борбу против дилера, њихових помагача и наркоманије, за спас деце у Лазаревцу и Србији. Резултат тога је велики број ухапшених и процесуираних нарко-дилера. По писању медија, после објављивања спискова, известан број нарко-дилера престао је да продаје дрогу, а поједини су се иселили из Лазаревца, чак и побегли из Србије.

Д. Николић

Фото: Протест Удружења грађанаАранђеловчани и Аранђеловчанке

(Фејсбук)

Dorde
05.12.2018 • 16:40
Uhapsiti komandira policije, te jajare bolje znaju ko je ko u gradu i nista ne rade. Daj boze da se osili ta bagra pa da pocne da ih ubija ko miseve. Ako ne mogu da se izbore nek daju ostavke!
pisac
06.12.2018 • 10:56
Čuli ste za nekog po imenu Duterte ...da pričam još o njemu ?
EUR/RSD 117.9212
Најновије вести