ТЕМА „ДНЕВНИКА”: Дилери шверцују дрогу најразличитијим средствима

Након што је један мушкарац из Сегедина покушао да пренесе из Србије у Мађарску 18 килограма марихуане моторним змајем, поново се отворило питање на који се све начин дрога шверцује преко граница.
droga, tanjug
Фото: Танјуг/МУП

Тај несвакидашњи покушај шверца дроге, чија се вредност процењује на 120.000 евра, осујећен је, маштовити Сегединац ухапшен након слетања змаја с „робом” на подручје Ђале, а наркотици пребачени у полицијски магацин.

То је први пут да се преко наше границе дрога преноси таквом врстом летелице, док их у другим земљама увелико практикују. Неретко нарко-картели користе летелице, најчешће дронове, да би пребацили дрогу из Мексика у Сједињене Америчке Државе. Летелице, попут моторних змајева и дронова, које се користе за шверцовање нелегалне робе називају се „слепе муле”.

Осим „слепих мула”, нарко-мафија користи и тајне курире који преносе дрогу у унутрашњим деловима тела, најчешће стомаку. Тај начин преношења дроге смишљен је у Јужној Америци, а у међувремену „муле” су се појавиле у САД, на Балкану, па чак и у Русији. Иако је тај вид шверца дроге, по мишљењу дилера, најсигурнији јер се тешко открива, ради се о веома ризичном послу.

Фото: МУП Србије
Прве „муле” су се на Балкану појавиле 2008. године у Босни, па у Македонији, а 2010. године у Србији

Наиме, „муле” најчешће преносе кокаин и хероин који се пакује у специјалне пластичне ампуле отпорне на желудачну киселину, које курир прогута. Током пута, који често траје и дуже од 24 сата, „мула” не сме ништа ни да једе, ни да пије да не би изазвала лучење желудачне киселине, која може да пробуши ампуле дроге, која, када се нађе ван ампуле, може да  усмрти „мулу”. Након што пренесу наркотике на одредиште, „муле”, уз помоћ лаксатива, избацују ампуле из организма. По појединим подацима, прве „муле” су се на Балкану појавиле 2008. године у Босни, па у Македонији, а 2010. године.у Србији.

Кријумчари, неретко, користе и животиње, у нади да ће уз помоћ њих успешно пребацити дрогу из једне земље у другу. Наиме, они животињи дају да прогута кесице с кокаином или јој испод стомака ушију yепове у које сакрију балоне с наркотиком и на тај начин покушавају да преваре царинике. Откривање тог потпуно безобзирног начина шверца дроге могуће је само помоћу скенера и ригорозном контролом.

Шверцери дрогу покушавају да пренесу преко границе и уз помоћ кућних љубимаца. Једном приликом су цариници открили кесице с кокаином у утроби питбула којег је водио један држављанин Турске који је путовао из Албаније у Немачку. Тај систем функционише тако што власник пса држи неколико дана гладног, дајући му само да пије воду. Затим, неколико сати пред пут, нахрани га кесицама у којима су наркотици. Кесице премаже неким намазом да би их пас лакше појео. Након што пређу границу, пас добија лаксатив, уз помоћ којег избацује кесе с дрогом. Тај начин преноса наркотика преко граница највише су развили Албанци и Турци, док Аргентинци и Колумбијци прибегавају систему шверца хероина у течном стању у специјалним балонима које животиња прогута. Има случајева када шверцери животињама убацују дрогу кроз анални отвор.

Фото: Управа царине

Прошле године ухапшен је један мушкарац из Подгорице који је с двојицом колега покушао да на коњу прокријумчари 128 килограма „сканка” из Албаније у Црну Гору. Службеници СГП Плав и Одсека су приликом обиласка рејона планине Годиље, на шумском макадамском путу из правца Албаније, наишли на три особе које су водиле коња натовареног с пет великих торби. Када је полиција покушала да обави контролу, те особе су почеле да беже, а након краће потере и прегледа терена, полицијски службеници су лишили слободе Л. Р. из Подгорице. Код осумњиченог је пронађено пет великих торби у којима су била 122 већа ПВЦ паковања са садржајем биљне материје тамнозелене боје, за коју се сумња да је опојна дрога марихуана типа „сканк”, укупне тежине 128,4 килограма.

Криминалци не бирају начине којима незаконитим радњама долазе до „прљавог” новца. Трговина дрогама је, уз кријумчарење, на самом врху криминалих активности по заради у свету, а као и у другим земљама Европе и света, дрога се свакодневно шверцује и преко српских граничних прелаза. Кријумчари свакодневно долазе до нових идеја, а њиховој креативности нема краја.

Д. Николић

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести