СУЂЕЊЕ СРЂАНУ ШВЕЉУ Испитан још један оштећени

Без присуства јавности, испитан још један оштећени, а следећи главни претрес заказан је за 4. септембар, сазнаје „Дневник”.
Dovođenje Srđana Švelja na suđenje u Osnovnom sudu u Novom Sadu Foto: Dnevnik.rs
Фото: Довођење Срђана Швеља на суђење у Основном суду у Новом Саду Фото: Дневник.рс

Суђење модном дизајнеру, стилисти, фотографу и ди-џеју Срђану Швељу (52), оптуженом да је починио кривично дело прибављања и поседовања порнографског материјала и искоришћавања малолетног лица за порнографију, настављено је у Основном суду у Новом Саду. Јуче је, без присуства јавности, испитан још један оштећени, а следећи главни претрес заказан је за 4. септембар, сазнаје „Дневник”. Тада ће, према нашим информацијама, бити одређена вештачења у поступку.

На претходном рочишту, испитан један од оштећених, а пре тога и сведоци и вештаци.

Подсетимо, суђење Швељи је почело је 12. маја у Основном суду у Новом Саду без присуства јавности, иако је његов бранилац адвокат Владимир Бељански предложио да се публици и новинарима дозволи присуство јер је, по његовим речима, веома важно да јавност у почетној фази поступка буде упозната с оптужним предлогом, као и с одбраном оптуженог. Међутим, заменица тужиоца се није сложила с тим, с обзиром на то, како је навела, да се ради о оштећеном малолетном лицу, као и о оштећенима који су приликом извршења кривичних дела били малолетни, а сада су млађи пунолетници.

Окривљени је изнео своју одбрану 28. маја. Бранилац је предложио да се јавност искључи након изношења одбране оптуженог јер је то потребно због велике медијске пажње дате том поступку и због информација које су изнете у медијима, а којима се крши претпоставка невиности оптуженог. Ипак, суд је донео мишљење да због приватности оштећених, јавност треба да буде искључена за цео ток поступка, ради интереса оштећеног малолетног лица и млађих пунолетних лица, те имајући у виду тежину кривичног дела.

Подсетимо, новосадска полиција ухапсила је Швеља крајем јануара због постојања основа сумње да је учинио кривично дело приказивања, прибављања и поседовања порнографског материјала и искоришћавања малолетног лица за порнографију. Како је тада саопштила полиција, претресом стана осумњиченог, полиција је пронашла фотографије настале злоупотребом малолетника у порнографске сврхе.


Један од модела не верује у оптужбе

На Инстаграм налогу Срђана Швеља објављиване су модне фотографије младића различитих узраста, на којима су модели, између осталог, наги до појаса или само у доњем вешу. Један од модела потврдио је за медије да је сарађивао с осумњиченим стилистом, и додао да је њихова сарадња била коректна. Он није искључио могућност да је неко од сарадника намерно оптужио стилисту да би му напакостио.


Наводно је познати стилиста, зарад израде експлицитних фотографија, као моделе користио малолетнике и млађа пунолетна лица која су долазила у Свратиште. Према писању појединих медија, он је, у стан доводио малолетне ромске дечаке из насеља Велики рит, узраста од 12 до 14 година, који су пријавили полицији да их је осумњичени стилиста најпре скидао, а потом облачио за фотографисање и на крају злостављао.

„Дневник” из поузданих извора сазнаје да је полиција дуже пратила све активности Срђана Швеља и његове објаве на друштвеним мрежама, али све до 24. јануара није било никаквих пријава. Тада је, како „Дневник” незванично сазнаје, један пунолетни мушкарац дао податке полицији о осумњиченом стилисти, након којих су припадници МУП-а одмах реаговали.

Швељо, међутим, није могао одмах да буде приведен јер је био ван Новог Сада. Одмах по повратку, припадници МУП-а ставили су му лисице у изнајмљеном стану у Улици Јована Суботића, у центру Новог Сада.

Информацију о хапшењу Швеља исто вече, 28. јануара, објавио је Игор Јурић на друштвеним мрежама. Јурић је неколико дана раније изјавио да је пет познатих особа из Београда, Новог Сада и Суботице имало сексуалне односе с децом. Тада није хтео да саопшти њихова имена, а након хапшења стилисте је на свом Фејсбук профилу написао: „Да сам вам дао имена онда када сте то тражили и очекивали од мене, вечерас не бисмо имали првог ухапшеног педофила. И то је само почетак наше борбе против педофилије у Србији”.

        Д. Николић

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести