Стилиста на суду због малолетничке порнографије

Основно јавно тужилаштво у Новом Саду поднело је суду оптужни предлог против новосадског стилисте Срђана Швеља (52) којим га терети за чак десет кривичних дела, међу којима је и производња порнографског материјала и искоришћавање малолетника.
presuda cekic pixabay
Фото: pixabay.com

Суд му је, на предлог Тужилаштва, продужио и притвор у којем је од хапшења 28. јануара, још 30 дана, односно до 26. априла.

Оптужним предлогом, како преноси Таnjуг, Тужилаштво терети стилисту за пет кривичних дела производње, прибављања и поседовања порнографског материјала и искоришћавања малолетног лица за порнографију.

Такође му се ставља и једно такво исто дело у продуженом трајању, три кривична дела полног узнемиравања и једно кривично дело недозвољеног држања опојних дрога. С обзиром на то да су оштећена лица махом малолетници, одлукама надлежних органа је предвиђено хитно поступање суда и у ванредном стању. Очекује се да ће ускоро заказати почетак суђења.

У истрази су, како је „Дневнику” потврђено у Тужилаштву, саслушани сви предложени сведоци, па је оптужни предлог прослеђен Основном суду.

Подсетимо, новосадска полиција ухапсила је крајем јануара Срђана Швеља због постојања основа сумње да је учинио кривично дело приказивања, прибављања и поседовања порнографског материјала и искоришћавања малолетног лица за порнографију. 

Претресом стана осумњиченог, полиција је пронашла фотографије настале злоупотребом малолетника у порнографске сврхе, саопштила је тада Полицијска управа Нови Сад.

По писању медија, познати стилиста и ди-џеј је зарад израде експлицитних фотографија као моделе користио малолетнике и млађа пунолетна лица који су долазили у Свратиште.

Како је тада пренео РТВ „Пинк.рс”, наводно је Срђан Швељо у стан доводио ромске дечаке из насеља Велики рит и након фотографисања, нудио да их орално сексуално задовољи.

Поједини медији су навели да је реч о малолетницима, узраста од 12 до 14 година, који су пријавили полицији да их је осумњичени стилиста најпре скидао, а потом облачио за фотографисање и на крају злостављао.

Иначе, на Инстаграм налогу Срђана Швеља могу се видети модне фотографије младића различитих узраста, на којима су модели наги до појаса или само у доњем вешу. Један од модела потврдио је медијима да је сарађивао с осумњиченим стилистом, и додао да је њихова сарадња била коректна. Он не искључује могућност да је неко од сарадника намерно оптужио стилисту да би му напакостио.

„Дневник” из поузданих извора сазнаје да је полиција дуже пратила све активности Срђана Швеља и његове објаве на друштвеним мрежама, али све до 24. јануара није било никаквих пријава. Тада је, како „Дневник” незванично сазнаје, један пунолетни мушкарац дао податке полицији о осумњиченом стилисти, након којих су припадници МУП-а одмах реаговали. Швељо, међутим, није могао одмах да буде приведен јер је био ван  Новог Сада. Одмах по повратку, припадници МУП-а ставили су му лисице у изнајмљеном стану у Улици Јована Суботића, у центру Новог Сада.

Информацију о хапшењу Швеља потврдио је исто вече, 28. јануара, и Игор Јурић, који је неколико дана раније изјавио да је пет познатих особа из Београда, Новог Сада и Суботице имало сексуалне односе с децом. Тада није хтео да саопшти њихова имена, а након хапшења стилисте је на свом „Фејсбук” профилу написао:

„Да сам вам дао имена онда када сте то тражили и очекивали од мене, вечерас не бисмо имали првог ухапшеног педофила. И то је само почетак наше борбе против педофилије у Србији”, навео је Јурић на свом профилу.

        С. Х. Д.

 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести