Стефановић: Сузбијамо дечју порнографију на интернету

БЕОГРАД:  Одељење за сузбијање високотехнолошког криминала у првих шест месеци ове године ухапсило је и процесуирало 23 особе које се сумњиче да су се бавиле дечјом порнографијом, изјавио је данас министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.
stefanovic1, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Од ове године постоји нови, посебан Одсек за сузбијање недозвољених и штетних садржаја на интернету, што је омогућило још ефикаснију борбу против ових кривичних дела, додао је Стефановић приликом обиласка Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала и присуствовао презентацији њиховог рада.

"Желимо да покажемо да не постоји ни један педофил, нити неко ко дистрибуира дечју порнографију на интернету и угрожава нашу децу, а да Одељење за сузбијање високотехнолошког криминала не реагује правовремено, муњевито и остварује добре резултате", истакао је Стефановић. 

Министар полиције је указао и да је од почетка акције "Армагедон", која је већ неколико година усмерена на сузбијање дечје порнографије, полиција поднела 225 кривичних пријава и ухапсила 188 особа.

Стефановић је истакао да се мора пружити максимална заштиту грађанима, посебно најмлађима, који су најосетљивији, и додао да МУП велики значај придаје и превенцији због чега је, управо, једна од тема у оквиру предмета "Основи безбедности деце" - безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа. 

"Циљ нам је да ученицима четвртог и шестог разреда основних школа, као и родитељима, укажемо на све опасности које вребају на интернету, на потенцијалне предаторе и да покушамо да заштитимо свако дете", навео је Стефановић.

Он је додао да припадници Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала интензивно раде на обукама, усавршавању и у сарадњи са иностраним партнерима стичу нова знања, како би се успешно супротставили свим облицима криминалитета из ове области.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести