Стефановић: Српска полиција гарант безбедности на нашем тлу

БЕОГРАД: Српска полиција гарант је безбедности на нашем тлу, али и пожељан међународни партнер, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, наводећи да је од почетка ове године полиција запленила на тлу Србије 5,4 тоне наркотика.
Nebojša Stefanović  na obuci za buduće vodiče službenih pasa Foto: MUP Srbije
Фото: Небојша Стефановић на обуци за будуће водиче службених паса Фото: МУП Србије

Стефановић је отварајући 2. конференцију о националној безбедности Србије, коју организује удружење Национална авангарда, казао да је добро што се скуп на којем ће се разговарати како да се допринесе да Србија буде још безбеднија и гарант мира, одржава у Београду.

“Њедан безбедносни изазов није ограничен на један простор, већ може да утиче и регионално и глобално”, казао је Стефановић у уводном обраћању и навео да нарочито земље попут наше, које су мање, морају да воде рачуне о трендовима и прате глобалне дешавања како би на прави начин реаговали на одређене појаве које могу да угрозе безбедност.

Како је навео, српска полиција је успела да у условима мигрантске кризе осигура да грађани не осете притисак те кризе.

“Србија је учинила све да грађани не морају да размишљају о безбедности и да све терете потенцијалног терорирзма на леђима носе органи безбедности”, истакао је министар унутрашњих послова.

Додаје да борба против корупције доказује да је наша земља опредељена за поштовање владавине права.

Говорећи о борби против нарко-криминлних група, Стефановић је казао да су се до пре пет година просечне заплене кретале око 1,5 тоне годишње.

“У прошлој години, која је биа најбоља, запленили смо четири тоне наркотика, а од почетка ове године до сада 5,4 тоне наркотика. Одлучни смо да ни једно дете у Србији не буде мета или жртва нарко криминалаца”, истакао је министар.

Истакао је и да је од почетка године процесуирано 19 криминалних група и ухапшено 110 припадника тих група.

“Задали смо одлучан ударац нарко мафији и другима и потрудили се да та врста прљавог новца не дође у Србију”, казао је Стефановић.

Додао је да је српска полиција била и партнер међународних полиција у борби против нарко криминала и навео да је у тим заједничким акцијама заплењено 1,8 тона кокаина, 140 килограма марихуане, 1,4 килограм хероина и више илегалних лабораторија, као и да је ухапшено 60 особа.

Према његовим речима, веома је значајно то што је српска полиција у последњих пет година један од најпожељнијих партнера у Интерполу.

Говорећи о предстојећој Скупштини Интерпола у Чилеу, где ће учествовати приштинска делегација као посматрачи, Стефановић је казао да ће тада сигурно бити и покушаја приштинских институција да постану члан те организације.

“Ми смо разговарали и разговарамо са државама чланицама и објашњавамо због чега из политичких, полицијских и правних разлога то није добар потез”, казао је Стефановић и појаснио да се не сме дозволити да дођемо до тога да полицијске организације самовољно и на основу својих политика одлучују да ли ће неко бити на потерници или не.

Казао је да ће српска делегација у Чилеу учинити све да заштити професионални интегритет Интерпола, али и очување Резолуције 1244.

Како је навео, један од најзначајнијх изазова јесте екстремни тероризам и повезивање терористичких група регионално и глобално.

Истиче да Србија жели најбоље могуће односе са свим својим комшијама и партнерима и додаје да свако ко Балкан види као део свог макро или микро интереса, мора на Србију да рачуна као на независног актера, која је одлучна да штити своје националне интересе и интересе свог народа.

Кључну улогу у заштити националних интереса Стефановић види и у јачању система безбедности, инвестицијама и подизању капацитета војске, полиције, БИА и других служби.

Само економска стабилност гарантује да имате новца да улажете у службе безбедности, нажалост, то раније није био случај”, казао је Стефановић и додао да су у МУП-у почели модернизацију капацитета полиције, да би могли да одговоре на све безбедносне ризике.

“Наш задатак је да помогнемо полицајцима, да им дамо најбољу опрему. Драго ми је да Србија и председник Александар Вучић, који је учинио стабилну економију, омогућува да полицајци имају пристојне плате, да се инвестира у набавку нове опреме, возила, униформи, наоружања”, навео је министар унутрашњих послова.

Наводи и да су пред нама бројни изазови који ће захтевати и свеобухватну реформу институција безбедности, даљни наставак реформи и повезивање са међународним организацијама.

“То ће допринети да Србија буде још безбеднија земља својим грађанима на првом месту”, закључио је Стефановић.

L0RY
10.10.2019 • 23:35
Da je problem korupcije rešen, ljudi bi imali bolji životni standard, uključujući i policiju.
Ђорђе
12.11.2019 • 22:50
Ја живим у Бачком Брегу. Обијена ми је викендица 11 пута у последње 4 године од стране миграната. Не осећам се безбедно. На нашем тлу.
EUR/RSD 117.5790
Најновије вести