Споразум о заједничкој контроли на прелазу са С. Македонијом

БЕОГРАД: Министри унутрашњих послова Србије и Северне Македоније, Небојша Стефановић и Оливер Спасовски, потписали су у Београду Споразум о успостављању заједничких контрола на међународном граничном прелазу Прешево - Табановце преко кога се одвија промет путника и свих врста робе.
stefanovic
Фото: Tanjug/MUP

Иницијатива за потписивање споразума потекла је прошле године од председника Србије Александар Вучић и премијера Северне Македоније Зорана Заева, а данас је добила и формални оквир.

Примена се очекује након испуњавања инфраструктурних и техничких услова, што би могло бити већ почетком наредног месеца.

Стефановић је рекао да ће овај споразум омогућити грађанима Србије и Северне Македоније, али и свима који транзитирају преко територије тих држава да ефикасније, брже и економичније дођу до својих одредишта, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова Србије.

Навео је да ће то помоћи и бржем развоју привреде две земље и истакао да ће радне групе два министарства наставити даљи рад на разматрању локација на којима је могуће отворити нове граничне прелазе.

Данас смо разговарали и о унапређењу наше сарадње у области борбе против организованог криминала и корупције. Остајемо посвећени развоју што ближе сарадње наших криминалистичких полиција, како не бисмо дозволили да било ко на територији Србије и Северне Македоније размишља да може да се бави криминалом, рекао је Стефановић.

Како је рекао, посебан фокус у сарадњи полиција две земље биће на борби против трговине наркотицима, али и сузбијању кријумчарења људи, илегалних миграција и свих других кривичних дела која угрожавају сигурност грађана.

Министар Спасовски истакао је да ће споразум омогућити бржи проток људи и добара између две државе и да се очекује да његова примена почне већ следећег месеца.

Надам се да ће ово помоћи, не само грађанима, већ и пољопривреди, а пољопривреда је јако важна да бисмо имали бољи животни стандард у обе земље. Наша заједничка констатација је да ћемо заједнички радити на подизању нивоа безбедности у обе државе, а тиме и на подизању нивоа безбедности и у региону, јер је безбедност основа развоја свега у сваком друштву, рекао је Спасовски и додао да развој економије зависи искључиво од безбедности.

Он је истакао да је с министром Стефановићем разговарао и о наставку сарадње двеју полиција, коју је оценио као искључиво добру.

Данас смо потписали историјски споразум за обе државе, који ће дати нови импулс нашим односима и који је још једна јасна порука пријатељства између македонског и српског народа, рекао је Спасовски.

Како је саопштила Управа царина Србије, очекује се да ће заједничка контрола, која подразумева да се путници и товари робе заустављају само на једном месту ради контроле, значајно утицати на убрзање промета преко границе и смањити задржавања на најмању могућу меру.

За путнике и теретњаке који из Србије иду ка Северној Македонији, граничне службе Србије ће спроводити излазну контролу на територији Северне Македоније на граничном прелазу Табановце, док ће за оне који путују из Северне Македоније ка Србији, излазна контрола македонских граничних служби бити спровођена на територији Србије, на граничном прелазу Прешево.

У овом тренутку на том граничном прелазу, са српске стране границе, убрзано се ради на проширењу острва на којима се налазе контролне кабине, пише у саопштењу у ком се додаје да је предвиђено да на том месту буде постављено шест кућица за рад пограничних служби у путничком промету, док се две кабине за контролу теретних возила проширују.

Наводи се да је током сусрета високих делегација констатовано да су Србија и Северна Македонија стратешки повезане, те да ће у наредном периоду по убрзаној процедури бити разматрана и могућност отпочињања преговора о узајамном признавању статуса Овлашћеног привредног субјекта (АЕО).

То би, како се додаје, додатно убрзало царински поступак, смањило трошкове и задржавања на граници оним компанијама које су статус стекле чиме би био начињен велики корак у правцу олакшавања прекограничне трговине јер би такве компаније исте бенефите могле да уживају и ван граница земље у којој су статус стекле.

EUR/RSD 117.6085
Најновије вести