Случај Синише Стојичића поново пред Апелационим судом

Власник нишке фирме „Р-5 компани“ Синиша Стојичић, брат покојног полицијског генерала Радована Стојичића Баџе, и Дејан Миленовић, власник фирме „Декс“ из Сокобање, обојица окривљени

за „дуванску аферу“ од пре две деценије, уложили су жалбе на одлуку Апелационог суда у Београду којом им је ослобађајућа пресуда преиначена у осуђујућу.

Другостепено веће Апелационог суда, после одржаног главног претреса, преиначило је пресуду Специјалног суда од 25. септембра 2014, којом су у односу на Стојичића и Миленовића оптужбе за кривично дело злоупотребе службеног положаја одговорног лица у вези с прометом цигарета почетком 1997. године биле одбијене као застареле.

Жалбу Апелационом суду у трећем степену Стојичићева одбрана поднела је средином прошлог месеца, сазнаје „Дневник”. Неправоснажном пресудом, објављеном 11. децембра 2015, Апелациони суд је Стојичића осудио на  четири и по године затвора, а Миленовића на две и по.Процес је, подсетимо, покренут у јулу 2007. године пред Специјалним судом у Београду, а сви окривљени у потпуности негирају оптужбе.

У оптужници се наводи да је Стојичићева фирма „Р-5 компани“ у фебруару 1997. године у иностранству набавила цигарете, а да је приликом допремања у земљу у документацији за три камиона, „лажно приказан увоз тоалет-папира или транзит кроз Србију“. По оптужбама, набавка је обављена преко сокобањске фирме „Декс“.

Тужилаштво наводи да у случају три спорна камиона није спроведена одговарајућа царинска контрола, а као одговорни с тим у вези, правоснажно су осуђена тадашња четири царинска службеника, међу којима и бивши директор СУЦ-а Михаљ Кертес. 

Ванредно правно средство захтев за заштиту законитости, које се улаже Врховном касационом суду, на располагању је одбрани правоснажно осуђених, бившег директора СУЦ-а Михаља Кертеса, коме је по оптужби за кривично дело злоупотребе службеног положаја изречено две и по године затвора.

Апелациони суд је потврдио осуђујућу пресуду и бившим радницима СУЦ-а, некадашњем саветнику директора Петру Миленковићу с казном од две године и два месеца затвора, а службеницима царинске контроле Здравку Христову и Небојши Николићу две године, односно 20 месеци затвора, такође по оптужбама за кривично дело злоупотребе службеног положаја.

Ј. Ј.

 

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести