Саслушани осумњичени, накнадно одлука о изручењу САД

БЕОГРАД: Осумњичени за међународне рачунарске преваре, чије изручење из Србије траже Сједињене Америчке Државе, саслушани су данас пред судијом за претходни поступак Посебног одељењем Вишег суда у Београду и продужен им је притвор.
zatvor pritvor
Фото: Tanjug (O. Toskić, arhiva)

Одлуку о испуњености претпоставки за изручење у складу Законом о међународној правној помоћи у кривичним стварима донеће кривично ванпретресно веће суда.

Окривљенима је након саслушања продужен притвор, који може трајати најдуже до извршења одлуке о изручењу, а не дуже од годину дана од дана притварања, саопштено је из Вишег суда.

Притвор им је одређен 24. јула по захтеву за привремено притварање пре подношења замолнице за изручење, подсећа суд и напомиње да ће по истеку свака два месеца од правноснажности решења о одређивању притвора, по службеној дужности, испитати да ли постоје разлози за продужење или укидање притвора.

Молбе САД за изручење је са пропратном документацијом суду доставило Министарство правде Србије.

Осумњичени у овом случају, њих 11, ухаошени су у јулу Србији у заједничкој акцији домаћих истражних органа и америчког ФБИ, због сумње да су организованом преваром, путем лажних инвестиционих платформи, прибавили противправну имовинску корист од преко 70 милиона долара.

САД су доставиле Србији молбу за њихов изручење, ради вођења кривичног поступка.

На овај случај биће примењене не само одредбе Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, већ и одредбе Уговора између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава о изручењу, који су ратификолаве обе државе.

Међу осумњиченима чије се изручење тражи су држављани Србије, Црне Горе, Аустралије и Филипина.

То су К.К, К.Ф.А.К, М.П, У.С, Н.К, А.С, А.С, М.М, Н.Д, Б.Р. и Н.М.

Према писању медија, међу њима је и Ксенија Крстић, родом са Филипина, која је тренутно у деветом месецу трудноће и налази се у притвору Окружног затвора у Београду.

Правосудни органи САД осумњичене траже због кривичних дела "урота и преваре са пребацивањем новца", што представља кршење главе 18 Законика САД, док осумњичене К.К, К.Ф.А.К, М.П, У.С, Н.К, А.С, А.С, М.М и др. и за уроту за почињење прања новца што је кршење главе 18 Законика Сједињених Америчких Држава ођељак 1956 (х), саопштено је раније из Вишег суда у Београду.

Они се сумњиче да су као организована криминалана група од 2011. године до јула ове године, учествовали у стварању, промовисању и организацији најмање 16 лажних инвестиционих платформи користећи се интернетом и онлајн веб страницама, чиме су прибавили противправну имовинску корист од преко 70 милиона долара.

Ова група је проналазила инвеститоре широм света, укључујући и оне у Северном округу државе Тексас, који су инвестирали у лажне инвестиционе платформе за бинарне опције где су припадници групе стварали лажне трговинске трансакције, лажне потврде о подизању новца као и лажне потврде о пребацивању новца, саопштиено је након њиховог хапшења.

Припадници организоване криминалне групе су пристали да инвестирају, служећи се лажним идентитетима и користећи лажне титуле, путем емаил-а или путем видео-конференциских веза упућивали да пребаце своје "инвестиције" на међународне банковне рачуне повезане са организатором ове групе.

Након тога група је по налогу организатора затварала ове лажне инвестиционе платфоме и након неког времена поново отварала нове са истим већ разрађеним методом рада.

Сумња се да су организатор и припадници ове групе прибавили противправну имовинску корист у износу од преко 70 милиона долара.

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести