Шарићу правоснажно продужен притвор до даљег

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду потврдио је данас решење о продужењу притвора Дарку Шарићу, који је почетком децембра првостепеном пресудом осуђен на максуималну казну од 15 година затвора због организовања шверца кокаина из Латинске Америке у Западну Европу.
sud, pixabay
Фото: pixabay.com

Апелациони суд је закључио да је првостепени суд (Специјални суд), поступајући по његовим налозима из претходног решења, правилно закључио да разлози због којих је притвор Шарићу одређен и продужаван, од момента одређивања па до данас нису изгубили на свом интензитету и значају, рекла је портпарол суда Мирјана Пиљић Танјугу.

"Због тога је и поред чињенице да је Шарић провео у притвору више од четири године, првостепени суд правилно закључио да је притвор иако најтежа, још увек једина адекватна, односно једина нужна и неопходна мера за обезбеђење присутва окривљеног и несметано вођење кривичног поступка", напоменула је Пиљић.

Став Апелационог суда, као и Специјалног суда, је да се ово не би могло остварити неком другом блажом мером, пре све га мером забране напушања стана уз електронски надзор, како је то предлозено у жалбама окривљених.

Према речима Пиљићеве, Апелациони суд је такође одбио као неосноване жалбе на решења о продужењу притвора Петру Обрадовићу, Милошу Цајићу и Небојши Сретеновићу, који су осуђени као припадници Шарићеве групе.

Њима је притвор продужен до упућивања на издржавање затворских казни.

Пред крај пошле године Апелациони суд је био укинуо првостепено решење Специјалног суда о продужењу притвора Шарићу након изрицања првостепене пресуде, јер, како је тада образложио, нису јасни разлози због којих је притвор нужна мера, односно што не може да се замени блажом мером.

Након тога је кривично ванпретресно веће Специјалног суда 31. децембра донело ново решење којим је Шарићу и још тројици окривљених за шверц кокаина продужило притвор, а та одлука је данас потврђена.

Шарић је у притвору скоро пет година, а претходно је био више од четири године у бекству. Предао се надлежним органима у марту 2014. године.

Након поновљеног суђења почетком децембра Шарић је осуђен на максималну казну од 15 година затвора, као организатор криминалне групе која је шверцовала кокаин из Латинске Америке у Западну Европу.

Његови сарадници су добили казне од једне до 14 година затвора, а имовинска корист никоме није одузета јер, према ставу суда, тужилаштво није доказало своје тврдње у вези са тим.

На ову пресуду и осуђени и тужилаштво за организовани крминал имају право да уложе жалбе Апелационом суду, који је већ једном укидао првостепену пресуду.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести